Pobuna Vagner grupe pogoršala razdor između ruskih organa za sprovođenje zakona

Pobuna Vagner grupe pogoršala razdor između ruskih organa za sprovođenje zakona

General Sergej Surovikin, vrhovni komandant ruskih vazdušno-kosmičkih snaga i zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, nije se pojavljivao u javnosti od pobune Vagner grupe 23-24. juna 2023.

Britansko ministarstvo odbrane je ovo saopštilo u novom obaveštajnom ažuriranju objavljenom na svom Tviter nalogu, prenosi Ukrinform.

„General Sergej Surovikin, vrhovni komandant ruskih vazdušno-kosmičkih snaga i zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, nije viđen u javnosti od pobune Vagner grupe 23-24. juna 2023. U međuvremenu, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Junus-bek Jevkurov je bio odsutan sa televizijskog nastupa rukovodstva Ministarstva odbrane 3. jula 2023.“, navodi se u izveštaju.

Britansko ministarstvo odbrane je dodalo da se izveštaji o Surovikinovom hapšenju ne mogu potvrditi, ali će vlasti verovatno biti sumnjičave u njegovu dugu povezanost sa Vagnerom još od njegove službe u Siriji od 2017.

„Slično, Jevkurov je snimljen kako razgovara sa vlasnikom Vagnera Jevgenijem Prigožinom tokom neospornog preuzimanja Rostova na Donu od strane grupe“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da je Surovikin, iako je na Zapadu uglavnom poznat po svojoj brutalnoj reputaciji, jedan od najuglednijih viših oficira u ruskoj vojsci; svaka zvanična sankcija protiv njega će verovatno izazvati podele.

„Sumnja koja je potencijalno pala na starije oficire naglašava kako je Prigožinova neuspela pobuna pogoršala postojeće linije raseda unutar ruske nacionalne bezbednosne zajednice“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kako je saopšteno, 23. juna Jevgenij Prigožin, lider Vagner grupe, najavio je demarš protiv ruskog vojnog vrha, posebno protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Aleksandar Lukašenko je 24. juna razgovarao sa Prigožinom. Posle razgovora, vođa privatne armije najavio je da okreće svoje snage sa marša ka Moskvi.

Putin je zauzvrat rekao da bi borci Vagnera mogli da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane ili da odu u Belorusiju.

Portparol Državne granične službe Ukrajine Andrij Demčenko rekao je da Belorusija na svojoj teritoriji može da primi oko 8.000 plaćenika PMC Vagner, a razvoj situacije je pod stalnom kontrolom Ukrajine.