Moskva otvara istragu o napadu na aktiviste u Čečeniji

Moskva otvara istragu o napadu na aktiviste u Čečeniji

Ruski istražni komitet saopštio je u sredu da je otvorio krivičnu istragu o napadu na novinarku Elenu Milašinu i advokata Aleksandra Nemova u Čečeniji.

Šef međunarodne zajednice za Čečeniju Vitalij Volkov potvrdio je da agencija istražuje kršenja člana 112 i člana 115 ruskog krivičnog zakona – namerno nanošenje lakih i srednjih telesnih povreda – i nastoji da identifikuje i uhapsi osumnjičene za incident u utorak ujutro.

Milašina i Nemov su se vozili od aerodroma Grozni ka prestonici Čečenije da prisustvuju suđenju visokog profila, kada su njihovo vozilo zaustavila tri automobila. Oko 10-15 muškaraca izašlo je iz automobila, odvukli njih dvojicu na ivicu puta i počeli da ih tuku. Takođe su obrijali Milašinu glavu i polili je zelenom antiseptičkom bojom.

Nemov i Milašina su prvobitno prebačeni u bolnicu u obližnjoj Severnoj Osetiji, zbog straha da možda neće biti bezbedni u Čečeniji. Čečenski komesar za ljudska prava Mansur Soltaev lično je pratio njihovo vozilo hitne pomoći. Njegov kolega iz Severne Osetije Tamerlan Cogoev opisao je njihovo stanje kao ozbiljno, napominjući da je advokat imao „ranu od noža na nozi“, a novinar nekoliko slomljenih prstiju.

Milašina je na kraju prevezena u moskovsku bolnicu. Lekari su joj konstatovali potres mozga i traumatsku povredu mozga, tupu traumu i modrice grudnog koša, ubodnu ranu na levoj šaci, četiri preloma kosti levog zgloba, dva preloma prsta na desnoj ruci, više modrica na glavi. i lica, kao i ogrebotine na trupu, rukama i nogama, navodi Telegram kanal Baza.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je incident od utorka kao „ozbiljan napad, koji zahteva prilično energične mere“. Visoki poslanik u komitetu za informativnu politiku Državne dume takođe je to nazvao „neobičnim i neprihvatljivim činom“.

Lokalne i savezne vlasti za sada nisu pronašle nijednog od napadača. Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je novinarima da će republika „srediti stvari“.

Milašina je veteranski dopisnik koji pokriva pitanja ljudskih prava u Čečeniji za Novu gazetu, liberalnu novinu koju je Rusija prošle godine označila kao stranog agenta. Kadirov je osudio medijsku kuću i Milašinu lično kao „podstrekače terorizma“.

Nemov i Milašina su bili na putu ka sudu da bi izveštavali o suđenju Zaremi Musaevoj, supruzi penzionisanog saveznog sudije Saidija Jangulbajeva, pod optužbom za prevaru i napad na policajca dok se opirao hapšenju. Nekoliko Jangulbajevih rođaka su glasni kritičari Kadirova i optužili su šefa Čečenije za progon Musaeve kao odmazdu. Osuđena je na pet i po godina zatvora.