Moderna pristaje na dogovor u Kini u pogledu razvoja lekova za mRNA

Moderna pristaje na dogovor u Kini u pogledu razvoja lekova za mRNA

Proizvođač vakcina Moderna Inc saopštio je u sredu da je potpisao memorandum o razumevanju i sporazum o saradnji na zemlji da radi na mogućnostima za istraživanje, razvoj i proizvodnju mRNA lekova u Kini.

„Svi lekovi proizvedeni u okviru ovog sporazuma biće isključivo za kineski narod… i neće biti izvezeni“, rekao je portparol Rojtersu u mejlu kao odgovor na upit. On je odbio da komentariše veličinu posla i nije odmah izneo nikakve druge detalje, piše Rojters.

Kineski medij Iicai izvestio je u utorak da je Moderna spremna da napravi svoju prvu investiciju u Kini koja bi mogla da vredi oko milijardu dolara i da je glavni izvršni direktor Stefan Bansel u poseti Šangaju.

Moderna je u maju saopštila da traži mogućnosti u Kini nakon što je registrovala pravno lice u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Kompanija pre toga nije bila prisutna u kontinentalnoj Kini. Otvorio je kancelariju u Hong Kongu prošle godine kao deo ekspanzije u Aziji.

Njegova ekspanzija na kontinentalnu Kinu dolazi pošto se njen rast prihoda naglo usporava zbog slabljenja globalne potražnje za vakcinom protiv COVID-19, jedinim odobrenim proizvodom američke kompanije.

Moderna je u februaru prognozirala mogući neto gubitak za 2023., nazvavši to godinom tranzicije pre nego što počne da se prodaje eksperimentalne vakcine za respiratorni sincicijalni virus (RSV) i grip.

Te vakcine, zasnovane na istoj platformi mRNA kao i njihova vakcina protiv COVID-a, tek treba da budu podnete za regulatorne odluke o odobrenju.

Moderna je saopštila da želi da proda svoju mRNA vakcinu Kini, ali su kompanija i njeni strani kolege do sada bili povučeni jer je Peking insistirao na korišćenju samo kineskih vakcina protiv COVID-19 za svoju populaciju.