Šef policije Tel Aviva dao ostavku

Šef policije Tel Aviva dao ostavku

Komandir policije Tel Aviva rekao je u sredu da napušta policiju, navodeći političku intervenciju članova tvrdo desničarskog kabineta premijera Benjamina Netanjahua za koje je rekao da žele upotrebu prekomerne sile protiv antivladinih demonstranata, piše Rojters.

Komandant distrikta Tel Aviv Ami Eshed nije imenovao krajnje desničarskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira koji je zahtevao oštre akcije protiv demonstranata koji blokiraju puteve i autoputeve u demonstracijama bez presedana protiv vladinog spornog nastojanja da revidira pravosudni sistem.

Ubrzo nakon Eshedovog saopštenja, stotine demonstranata koji su nosili izraelske zastave i uzvikivali „demokratija“ marširali su Tel Avivom. Neki su blokirali glavni autoput, palili vatru i suočili se sa policijom na konjima.

U televizijskoj izjavi, Ešed je rekao da ne može da ispuni očekivanja onoga što je nazvao „ministarskim ešalonom“, za koji je rekao da je prekršio sva pravila i da se očigledno mešao u profesionalno donošenje odluka.

„Lako sam mogao da ispunim ova očekivanja koristeći nerazumnu silu koja bi napunila hitnu pomoć Ičilova (bolnica u Tel Avivu) na kraju svakog protesta“, rekao je Ešed.

„Prvi put u tri decenije službe susreo sam se sa apsurdnom realnošću u kojoj se od mene ne traži mir i red, već upravo suprotno“, rekao je on.

Ben-Gvir, koji je u martu obavestio Ešeda da će biti raspoređen na novu ulogu u policiji, što je potez koji se smatra da umanjuje njegove šanse da postane šef policije, rekao je u televizijskoj izjavi da je Ešed prešao opasnu granicu.

„Politika je prodrla u najviše činove u Izraelu, a uniformisani oficir je popustio pred visokim političarima na levoj strani“, rekao je on.

Ben-Gvir, tvrdolinijaš koji je ranije osuđivan za podršku terorizmu i podsticanju, tražio je veće ovlasti nad policijom kada je imenovan da služi kao ministar nadzora, što je izazvalo zabrinutost zbog nezavisnosti policije.

Pošto se odrekao nekih svojih stavova, Ben-Gvir se pridružio Netanjahuovoj novoj koaliciji u decembru, uznemirujući liberale u zemlji i inostranstvu. Lider partije Jevrejska moć je od tada prekorio policiju zbog postupanja prema demonstrantima.

Drugi članovi Netanjahuove nacionalističko-religijske koalicije podržali su Ben-Gvira, rekavši da je policija pokazala povoljan tretman prema demonstrantima koji su svake nedelje punili ulice Tel Aviva od januara, u poređenju sa onim što oni vide kao daleko oštriji tretman prema naseljenicima i ultra-pravoslavnim demonstrantima.