ChatGPT pokazuje prvi pad saobraćaja od lansiranja

ChatGPT pokazuje prvi pad saobraćaja od lansiranja

ChatGPT, veoma popularni AI chatbot pokrenut u novembru, zabeležio je pad mesečnog saobraćaja na svojoj veb stranici i smanjenje jedinstvenih posetilaca po prvi put u junu, prema analitičkoj kompaniji Similarveb, prenosi Rojters.

Svetski saobraćaj sa desktopa i mobilnih uređaja na veb lokaciji ChatGPT opao je za 9,7% u junu u odnosu na maj, dok su jedinstveni posetioci ChatGPT veb stranice opali za 5,7%. Količina vremena koje su posetioci proveli na veb lokaciji takođe je smanjena za 8,5%, pokazuju podaci Similarveb-a.

OpenAI nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

ChatGPT je pokrenuo mahnitu upotrebu generativne AI u svakodnevnim zadacima od pisanja do kodiranja i dostigao 100 miliona aktivnih korisnika mesečno u januaru, dva meseca nakon pokretanja.

To je najbrže rastuća aplikacija za potrošače ikada, i sada se može pohvaliti sa preko 1,5 milijardi mesečnih poseta, jednom od 20 najboljih veb lokacija na svetu.

Na primer, ChatGPT je daleko nadmašio Bing, pretraživač koji vodi Microsoft (MSFT.O) koji koristi OpenAI tehnologiju.

Nekoliko ChatGPT konkurenata, uključujući Google-ov (GOOGL.O) Bard chatbot, pokrenuto je u poslednjih nekoliko meseci. Microsoft-ov pretraživač Bing takođe besplatno pruža korisnicima chatbot koji pokreće OpenAI.

„Mislim da postoje rastući problemi kada tako brzo pređete sa nula na 100 miliona korisnika. Izuzetno teška infrastruktura bi rezultirala manjom preciznošću. To je kombinacija potrebe da se promeni ono na čemu je model obučen i da se nosi sa potencijalnim implikacijama. regulacije“, rekla je Sara Hindlijan-Bovler, šefica tehnološkog istraživanja Amerike u Mekvoriju.

OpenAI je takođe u maju objavio aplikaciju ChatGPT na iOS sistemu, što bi moglo da povuče deo saobraćaja sa njegove veb stranice. Neki takođe vezuju promenu upotrebe za letnji raspust u školama, jer manje učenika traži pomoć oko domaćeg zadatka.

Nedavno usporavanje rasta bi moglo pomoći u kontroli troškova pokretanja ChatGPT-a, što zahteva intenzivnu računarsku snagu da bi se odgovorilo na upite. Sem Altman, izvršni direktor OpenAI-a, opisao je troškove vođenja usluga „za suzenje za oči“.

ChatGPT je besplatan za korišćenje, ali takođe pruža premium pretplatu, gde korisnici mogu da plate 20 dolara mesečno za pristup naprednijem modelu OpenAI, GPT-4. Prema poslednjim procenama IipitData, oko 1,5 miliona ljudi se prijavilo za pretplatu.

OpenAI je predvideo 200 miliona dolara prihoda ove godine. Pored ChatGPT-a, zarađuje novac prodajom API pristupa svojim AI modelima za programere i preduzeća direktno i kroz partnerstvo sa Microsoftom, koji je uložio preko 10 milijardi dolara u kompaniju.