Bajden pokazuje podršku kandidaturi Švedske za NATO u razgovorima sa premijerom

Bajden pokazuje podršku kandidaturi Švedske za NATO u razgovorima sa premijerom

Američki predsednik Džo Bajden pokazao je podršku ulasku Švedske u NATO u sredu u razgovorima sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, usred napora da se prevaziđe protivljenje druge članice NATO saveznice Turske, piše Rojters.

Bajden odlazi u nedelju na putovanje tri zemlje usredsređeno na samit NATO-a u Viljnusu u Litvaniji. Postoje sumnje da će Turska ukinuti svoje protivljenje na vreme kako bi omogućila liderima NATO-a da požele dobrodošlicu Švedskoj u svoje redove na samitu.

Bajden, koji sedi pored Kristerssonove u Ovalnoj kancelariji, rekao je novinarima da želi da ponovi podršku SAD pristupanju Švedske NATO-u. Rekao je da se „sa strepnjom raduje vašem članstvu” u NATO.

Kristersson je zahvalio Bajdenu na pozivu i rekao da Švedska „veoma ceni“ Bajdenovu podršku članstvu u NATO.

„Takođe mislimo da imamo čemu da doprinesemo“, rekao je on.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, odbacivši dugotrajnu politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Prijave za članstvo moraju da odobre sve članice NATO-a, ali Turska i Mađarska tek treba da odobre kandidaturu Švedske.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Stokholm ima utočište pripadnika militantnih grupa koje smatra teroristima.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade na prevazilaženju protivljenja Turske. Erdogan se požalio da su pristalice zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u Švedskoj nastavile da organizuju demonstracije i finansiraju ono što on naziva terorističkim grupama, što je bilo „neprihvatljivo“ za Tursku.

Švedska je saopštila da je ispunila zahteve dogovorene u pregovorima sa Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji čini nezakonitim, ali Erdogan tek treba da signalizira da je spreman da ratifikuje zahtev Švedske.

Švedska, Turska i NATO sastaće se u četvrtak u Briselu kako bi pokušali da pronađu rešenje uoči samita NATO sledeće nedelje.