Šef IAEA se sastaje sa lokalnim stanovništvom uoči posete uništenoj fabrici u Fukušimi

Šef IAEA se sastaje sa lokalnim stanovništvom uoči posete uništenoj fabrici u Fukušimi

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi sastao se u sredu sa stanovnicima kako bi ublažio zabrinutost u vezi sa bezbednošću japanskog plana da ispusti prečišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukušima Daiči u okean, piše Rojters.

U glavnoj prekretnici za razgradnju elektrane, uništene u ogromnom zemljotresu i cunamiju 2011. godine, IAEA je u utorak saopštila da je dvogodišnji pregled pokazao da bi planovi Japana za ispuštanje vode imali zanemarljiv uticaj na životnu sredinu.

Japanski ribarski sindikati dugo su se protivili tom planu, rekavši da bi to poništilo rad na popravljanju štete po reputaciju nakon što je nekoliko zemalja zabranilo neke japanske prehrambene proizvode iz straha od radijacije. Japan redovno testira morsku hranu iz oblasti Fukušime i utvrdio je da je bezbedna.

„Centralna vlada mora da deluje sa razumevanjem da plan za oslobađanje prečišćene vode napreduje usred našeg snažnog protivljenja“, rekao je šef ribarskog udruženja Fukušime Tecu Nozaki na sastanku saveta u sredu.

Grosi se pridružio sastanku nakon ove primedbe, gde su prisustvovali predstavnici lokalnih ribarskih zajednica i vladinih grupa, rukovajući se sa svakim od njih pre nego što su ih uverili u bezbednost plana.

Realnost ljudi, ekonomije i društvenih percepcija može biti drugačija od nauke, rekao je on, priznajući strahove oko ispuštanja vode.

„Nemam magično rešenje za sumnje i brige koje mogu da postoje, ali imamo jednu stvar… ostaćemo ovde sa vama decenijama koje dolaze… sve dok ne padne poslednja kap vode. bezbedno otpušten“, rekao je Grosi.

Grosi će u sredu posetiti uništeno postrojenje, gde će na licu mesta otvoriti kancelariju IAEA koja će nadgledati ispuštanje vode, za šta se očekuje 30 do 40 godina.

Japanska vlada nastoji da počne da pušta vodu već u avgustu, objavio je Nikkei u sredu.

Plan i dalje treba zvanično odobrenje nacionalnog nuklearnog regulatornog tela, koje se očekuje u petak.

Neke susedne zemlje su takođe izrazile zabrinutost zbog opasnosti po životnu sredinu, a Peking se pojavio kao najveći kritičar.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši sprema se da se sretne sa svojim kineskim i južnokorejskim kolegama sredinom jula na marginama samita grupe jugoistočne Azije, objavio je list Jomiuri u sredu.

Premijer Fumio Kišida rekao je u utorak da će njegova zemlja nastojati da dobije prihvatanje i na domaćem i na međunarodnom planu uz podršku IAEA.

Japan kaže da je voda filtrirana kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode. Tretirana voda će biti razblažena na znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa tricijuma pre nego što bude puštena u Pacifik.