UAE najavljuju planove za ulaganje 54 milijarde dolara u energiju i obnovljive izvore

UAE najavljuju planove za ulaganje 54 milijarde dolara u energiju i obnovljive izvore

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da utrostruče svoju ponudu obnovljive energije i ulože do 54 milijarde dolara u narednih sedam godina kako bi zadovoljili svoje rastuće potrebe za energijom.

Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik UAE i vladar Dubaija, najavio je planove u ponedeljak posle sastanka kabineta. Oni takođe uključuju ulaganja u gorivo vodonika sa niskim emisijama i razvoj infrastrukture za električna vozila.

On je rekao da ažurirana nacionalna energetska strategija „ima za cilj da utrostruči doprinos obnovljive energije u narednih sedam godina i uloži 150 do 200 milijardi dirhama (40 do 54 milijarde dolara) tokom istog perioda kako bi se zadovoljila rastuća potražnja zemlje za energijom.

Glavna zemlja koja proizvodi naftu obećala je da će do 2050. godine biti neutralna od ugljenika, bez potpunog objašnjenja kako, i domaćin je klimatskog samita COP28 kasnije ove godine.

Najnovija najava uključivala je formiranje Ministarstva za investicije koje će voditi Mohamed Hasan Alsuvaidi. Trenutno služi kao zamenik predsednika Masdara, kompanije za čistu energiju koja je uložila desetine milijardi dolara u projekte širom sveta.

Sultan al-Jaber, predsednik Masdara i izvršni direktor Abu Dabi National Oil Co—državne kompanije koja proizvodi milione barela sirove nafte dnevno—imenovan je za predsednika predstojećeg samita o klimi, koji će se održati u Dubaiju.

Njegovo imenovanje izazvalo je kritike od strane ekologa, koji strahuju da će se UAE odupreti naporima da smanje prodaju fosilnih goriva. Organizatori samita kažu da se nadaju velikim rezultatima, ali da proizvođači nafte moraju da imaju mesto za stolom.

Naftno bogatstvo UAE pokrenulo je njegovu transformaciju u glavno središte poslovanja i turizma, poznato po futurističkim gradovima Dubaiju i Abu Dabiju. Zemlji su potrebne ogromne količine energije za napajanje postrojenja za desalinizaciju koja navodnjavaju njene pustinjske golf terene, klima-uređaje koji hlade njene prostrane tržne centre i teške industrije kao što su topionice aluminijuma.

UAE imaju nuklearnu elektranu, kao i veliki solarni park u Dubaiju koji je zadovoljio 15% potreba grada prošle godine, ostavljajući ga uglavnom zavisnim od prirodnog gasa uvezenog iz Katara.