Omega-3 ulje se suprotstavlja toksičnim efektima pesticida na oprašivače

Omega-3 ulje se suprotstavlja toksičnim efektima pesticida na oprašivače

Novo istraživanje sugeriše da upotreba ulja bogatog omega-3 zvanog „ahiflover ulje“ može sprečiti oštećenje mitohondrija medonosnih pčela uzrokovano neonikotinoidnim pesticidima. Ovo istraživanje je deo tekućeg projekta dr. student Hichem Menail sa Universite de Moncton u Nju Brunsviku, Kanada. Istraživanje će biti predstavljeno na SEB Centenari Conference 2023, u Edinburgu, UK.

„Pesticidi predstavljaju veliku pretnju populaciji insekata i pošto su insekti srž bogatstva i ravnoteže ekosistema, svaki gubitak biodiverziteta insekata može dovesti do katastrofalnog ishoda“, kaže gospodin Menail, dodajući da je smanjenje oprašivača vezanih za pesticide takođe ogroman zabrinutost za prehrambene useve na globalnom nivou.

Imidakloprid, neonikotinoidni pesticid, jedan je od najčešće korišćenih insekticida na svetu. EU je 2018. godine zabranila imidakloprid za upotrebu na otvorenom, zajedno sa još dva glavna neonikotinoida, ali se njihova upotreba nastavlja širom sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države.

„Neonikotinoidi su među najotrovnijim i najštetnijim insekticidima. Široko se koriste i veoma su postojani u životnoj sredini. Dakle, praktično je nemoguće sprečiti da pčele budu izložene i eventualno trovaju“, kaže Menail. „Pogodnija strategija je da se ojača imuni sistem i metabolizam medonosnih pčela kako bi im se omogućilo da prevaziđu ovu hemijsku intoksikaciju.

Da bi se istražili efekti ulja bogatog omega-3 na dugotrajnu izloženost neonikotinoidnom pesticidu, tri grupe pčela su hranjene saharoznim sirupom koji je sadržavao ili sam pesticid, samo ulje ahiflora ili oboje zajedno. Nakon 25 dana hranjenja ovim dijetama, gospodin Menail i njegov tim su izmerili mitohondrijalno disanje pčela.

„Prvo, naši rezultati su potvrdili našu hipotezu o ometajućem efektu imidakloprida na disanje mitohondrija“, kaže gospodin Menail. „Ono što je bilo uzbudljivo i nekako iznenađujuće je trenutni blagotvoran efekat ulja ahiflora na mitohondrijalno disanje. Pčele medonosne koje su hranjene imidaklopridom i uljem ahiflora istovremeno su imale neke od njihovih stopa disanja oporavile se na isti nivo kao kod kontrola.“

Primene za ove nalaze uključuju moguće dodatke ishrani koji bi na kraju mogli da pomognu u smanjenju smrtnosti medonosnih pčela uzrokovanih pesticidima. „Verujemo da je ova strategija obećavajuća“, kaže gospodin Menail. „Poboljšanjem njihovog disanja kroz suplementaciju ulja ahiflora, verujemo da mitohondrije mogu povećati proizvodnju ATP-a i na taj način poboljšati ukupne performanse pčela, kao i njihov imuni sistem.