IAEA podržava plan Japana da pusti prečišćenu vodu iz Fukušime

IAEA podržava plan Japana da pusti prečišćenu vodu iz Fukušime

Japanski plan da ispusti prečišćenu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u more ispunjava međunarodne standarde i imaće „zanemarljiv radiološki uticaj“, saopštila je u utorak nuklearna organizacija UN.

Procena, koju je u završnoj reviziji dala Međunarodna agencija za atomsku energiju, dolazi kada njen šef poseti Japan pre nego što očekivano ispuštanje vode počne ovog leta.

Plan Tokija da razblaži prečišćenu vodu i pusti je u more tokom nekoliko decenija je „u skladu sa relevantnim međunarodnim bezbednosnim standardima“, saopštila je IAEA.

„Kontrolovano, postepeno ispuštanje prečišćene vode u more… imalo bi zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu“, dodaje se.

Nekoliko reaktora u elektrani Fukušima Daiiči se rastopilo nakon što je sistem za hlađenje preplavio ogroman cunami 2011.

Nastala nuklearna nesreća bila je najgora od Černobila, a čišćenje je trajalo više od jedne decenije, a većina područja koja su proglašena zabranjenim zbog radijacije sada je ponovo otvorena.

Stavljanje iz pogona samog postrojenja trajaće još decenijama, ali se operater postrojenja TEPCO suočava sa neposrednim problemom više od 1,33 miliona kubnih metara vode akumulirane na lokaciji.

Voda je mešavina podzemne vode, kiše koja prodire u područje i vode koja se koristi za hlađenje.

Prerađuje se u postrojenju za koje TEPCO kaže da uklanja skoro sve radionuklide osim tricijuma, koji obično ostaje u otpadnoj vodi koju nuklearne elektrane širom sveta ispuštaju u more.

Predlog je već privremeno odobrila IAEA, ali je vlada rekla da će objavljivanje početi tek nakon „sveobuhvatne revizije“ koju je šef IAEA Rafael Grosi predstavio u utorak.

„Pregled IAEA, s obzirom na to koliko je autoritativan u upravljanju i primeni standarda nuklearne bezbednosti, ključan je za naše napore da podstaknemo međunarodno razumevanje“, rekao je u utorak portparol najviše vlade Hirokazu Macuno.

Ipak, objavljivanje ostaje kontroverzno, pri čemu Kina glasno kritikuje planove, a neki u Južnoj Koreji panično kupuju so zbog straha od kontaminacije nakon što otpust počne.

Ribarske zajednice u Fukušimi takođe su zabrinute da će kupci izbegavati svoj ulov, uprkos strogim protokolima testiranja hrane iz regiona.

Govoreći nakon razgovora sa japanskim premijerom i ministrom spoljnih poslova, Grosi je rekao da je IAEA provela dve godine pregledavajući plan oslobađanja, uključujući testiranje vode u svojim laboratorijama i slanje uzoraka u nezavisne ustanove.

„Ovaj proces razblaživanja i hemijske i druge filtracije nije ništa novo. To je nešto što postoji u industriji“, dodao je on, ukazujući na slična ispuštanja u pogonima od Kine do Francuske.

„Prepoznajemo da postoji zabrinutost“, rekao je on, ističući da će IAEA otvoriti stalnu kancelariju na lokaciji u Fukušimi kako bi kontinuirano pratila proces oslobađanja.

Japan je rekao da će objavljivanje početi ovog leta, ne iznoseći dalje detalje, a portparol vlade Macuno je rekao da je to još uvek plan.

„Temeljno ćemo objasniti i saopštiti, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, detalje izveštaja IAEA, naše napore da obezbedimo bezbednost i mere protiv štete po ugled“, dodao je on.