Potvrđena prva dijagnoza hronične traumatske encefalopatije kod sportistkinje

Potvrđena prva dijagnoza hronične traumatske encefalopatije kod sportistkinje

Istraživači Australijske banke sportskog mozga objavili su danas prvu svetsku dijagnozu hronične traumatske encefalopatije (CTE) kod sportistkinje.

Uz saglasnost njene porodice, dijagnoza je postavljena na mozgu Heder Anderson, 28-godišnje AFLV sportistkinje koja je umrla prošlog novembra. Hederina porodica donirala je njen mozak Australijskoj sportskoj banci mozga u nadi da će bolje razumeti zašto je umrla.

Nalazi, koje je profesor Alan Pearce koautor sa Australijskom bankom sportskog mozga, postavljaju pitanja o tome kako je životni kontakt sport mogao doprineti njenoj smrti. Dolaze u trenutku kada istraga Senata Australije radi na svom izveštaju o potresima mozga i ponovljenim traumama glave u kontaktnim sportovima, koji treba da bude objavljen u avgustu.

S obzirom na to koliko su se žene borile da učestvuju u fudbalskim kodeksima i kontaktnim sportovima poslednjih godina, ova dijagnoza ima velike implikacije na ženski sport u Australiji. Takođe naglašava značajan nedostatak istraživanja o ženama sportistkinjama u sportskoj nauci i medicini.

CTE je razarajući oblik demencije koji uzrokuje smanjenje funkcionisanja mozga i povećan rizik od mentalnih bolesti. Sve više se povezuje sa sportistima koji se bave kontaktnim sportovima, kao što su fudbal, boks i borilačke veštine.

Neizlečivo je i može se dijagnostikovati samo postmortalno. Nedavno je otkriveno da je određeni broj bivših australijskih fudbalera visokog profila patio od CTE kada su umrli, uključujući bivše zvezde AFL-a Denija Frolija i Šejna Taka, i bivšeg NRL igrača i trenera Pola Grina.

Potresi mozga u kontaktnim sportovima su dugo bili povezani sa dugotrajnom neurodegeneracijom u Australiji i širom sveta.

Dok su javnost i istraživači s pravom zabrinuti zbog ozbiljnih potresa mozga, studija objavljena prošlog meseca u časopisu Nature Communications potvrdila je da je ponavljajuća trauma mozga tokom vremena – čak i naizgled blagi udarci glavom ili trzaj – najjači prediktor za sportiste koji razvijaju CTE.

Sportisti sa dugom karijerom u kontakt sportu su posebno ugroženi, posebno ako igraju od ranog detinjstva.

Heder Anderson je počela da igra ragbi ligu sa pet godina pre nego što je u ranim tinejdžerskim godinama prešla na australijski fudbal. Igrala je reprezentativni fudbal na teritoriji glavnog grada Australije i Severnoj teritoriji pre nego što je regrutovana u inauguracionoj sezoni AFLV-a 2017.

Andersonova je odigrala jednu sezonu za Adelaide Crovs, tokom koje je osvojila premijersku titulu i pretrpela povredu ramena koja je završila karijeru. Zatim se vratila svojoj ulozi lekara u australijskoj vojsci, fizičkoj karijeri koja takođe nosi povećan rizik od povrede mozga.

Andersonova porodica je donirala njen mozak u nadi da će saznati da li je životni vek izloženosti ponavljajućim traumama glave doprineo njenoj smrti.

Istraživač potresa mozga Anne McKee je ranije ove godine predvidela da je bilo pitanje vremena kada će se CTE naći u mozgu žene sportistkinje.

Tim Australijske sportske banke mozga veruje da je Anderson „slučaj stražara“ iz kojeg možemo učiti. Ona je prva sportistkinja sa dijagnozom CTE, ali neće biti poslednja.

Iako su Australijske žene istorijski bile isključene iz sportova koji su najviše povezani sa ponovljenim povredama glave, ovo se menja. U Australiji je 2022. godine bilo skoro milion žena i devojaka koje su se bavile nekim oblikom kontakt sporta. Kako učešće žena u kontaktnim sportovima nastavlja da raste, raste i njihov rizik od ponavljajućih trauma mozga.

Postoje dokazi da su žene u značajno većem riziku od blage traumatske povrede mozga (potres mozga) i da mogu imati teže simptome.

Sam potres mozga ne uzrokuje CTE, ali broj potresa kod sportiste je pouzdan pokazatelj njihove kumulativne izloženosti traumi mozga, što je najveći prediktor CTE.

Dok se znanje o ovoj temi još razvija, istraživači predlažu mešavinu fizioloških i društvenih objašnjenja za povećan rizik od potresa mozga kod žena. Ovi uključuju:

[…] razlike u mikrostrukturi mozga na uticaj hormona, režima treniranja, nivoa iskustva igrača i zbrinjavanja povreda.

Potrebno je više istraživanja da bi se razumele sportske povrede mozga posebno kod žena i devojčica. S obzirom na njihov porast u učešću i povećane rizike sa kojima se suočavaju u sportu, zabrinjavajuće je da su žene i devojke nedovoljno zastupljene u istraživanju potresa mozga.

Ovo je reprezentativno za širi trend u istraživanju sporta i vežbanja da se žene isključe iz studija jer se njihova tela doživljavaju kao složenija od tela muškaraca i stoga ih je teže prilagoditi testiranju.

Ovaj prvi u svetu izveštaj o CTE kod sportistkinja je dokaz da bolest ne diskriminiše i daje hitnost pozivima za veću zastupljenost žena u studijama o povredama mozga.

Napori za smanjenje potresa mozga u ženskom sportu moraju prvo da se pozabave nejednakostima resursa između muškog i ženskog sporta. Ovo uključuje davanje ženama pristup kvalitetnoj obuci i podršci trenera, kao i veću pažnju sportske nauke i medicinskih istraživanja.

Zdravlje sportistkinja i ženski sport će napredovati samo ako istraživači, kreatori politike i organi upravljanja sportom obezbede da pažnja i resursi potrebni za rešavanje potresa mozga i bolesti mozga nisu usmereni samo na muškarce.

Ako je ova priča izazvala zabrinutost ili morate da razgovarate sa nekim, pogledajte ovu listu da biste pronašli dežurnu liniju za krizne situacije 24 sata dnevno u svojoj zemlji i zatražili pomoć.

Naučnici: Stephen Tovnsend, predavač, School of Human Movement and Nutrition Sciences, Universiti of Queensland; Alan Pirs, profesor, Fakultet za nauku, zdravlje, inženjering, Univerzitet La Trobe, i Rebecca Olive, viši naučni saradnik vicekancelara, Univerzitet RMIT.