Peru proglasio vanredno stanje zbog vulkana Ubinas

Peru proglasio vanredno stanje zbog vulkana Ubinas

Peru će proglasiti vanredno stanje u oblasti oko vulkana Ubinas u južnom regionu Mokegua, rekao je premijer u ponedeljak, pošto najaktivniji vulkan u zemlji izbacuje pepeo već nekoliko dana, preneo je Rojters.

Nacionalni institut za civilnu odbranu (Indeci) je u saopštenju naveo da je statusna uzbuna u ovoj oblasti podignuta na „narandžasto“ sa žutog prema nacionalnim standardima nakon što je vulkan pokazao izlivanje pepela koje je dostiglo 1.700 metara visine.

Južni Peru, oblast u kojoj se nalaze važna rudarska nalazišta, dom je desetak aktivnih vulkana. Peru je takođe u takozvanom pacifičkom „vatrenom prstenu“, oblasti sa visokom učestalošću zemljotresa i vulkanske aktivnosti.

Premijer Alberto Otarola rekao je novinarima u Vladinoj palati da će vanredno stanje verovatno biti proglašeno u narednih nekoliko dana kako bi se obezbedile „neophodne mere prevencije“ za region.

INDECI je savetovao 2.000 stanovnika regiona da se drže dalje od vulkana i da vrata i prozore drže zatvorenima.

Maske i naočare su dostavljene stanovništvu, dodaju vlasti.

Peruanske vlasti su 2019. evakuisale stotine ljudi koji žive u blizini vulkana Ubinas nakon eksplozija i emisija pepela.