Kuleba: Medijske objave o „sporoj kontraofanzivi“ ne utiču na pomoć Ukrajini

Kuleba: Medijske objave o „sporoj kontraofanzivi“ ne utiču na pomoć Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba uverio je da objave o navodno sporom tempu ukrajinske kontraofanzive ne utiču na odluku zapadnih lidera u vezi sa vojnom pomoći Kijevu, prenosi „Evropska pravda”.

Ministar je uverio da „one koji donose odluke“ ne pogađaju medijske objave o očigledno presporom ukrajinskom kontranapadu, „jer se rukovode informacijama ne iz novina, već iz objektivnih izveštaja svojih vojnih i obaveštajnih službenika“.

I mogu da vas uverim da u razgovorima koje predsednik vodi sa svojim partnerima, koje ja vodim, svi oni podržavaju našu kontraofanzivu, ohrabruju i razumeju da je situacija teža iz objektivnih razloga“, primetio je šef MIP-a.

„Ali nema opadanja u pokretu. Svi su spremni da krenu dalje i obezbede snabdevanje oružjem neophodnim za kontraofanzivu“, dodao je on.

Istovremeno, Kuleba je priznao da takve publikacije utiču na percepciju javnosti o kontraofanzivi, koja je „potpuno izobličena sa stanovišta da očigledno nije uspešna koliko bi trebalo da bude“, a takođe doprinose „komentatorima koji teze tipa „a rekli smo, Ukrajina ne može da pobedi“.

„I očaj se širi. Sada nema neposrednih negativnih posledica iz ovoga. Ovo je situacija kojom se može upravljati. Ali ako nastave da ovako rasturaju ove narative, to će sigurno imati negativne posledice na percepciju uspeha Ukrajine na bojnom polju u društva dotičnih zemalja“, upozorio je ministar.

Nedavno su brojni zapadni mediji objavili materijale sa pozivanjem na anonimne zvaničnike, u kojima se tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva „počela polako“.

Zapadni zvaničnici su javno priznali da ukrajinske kontraofanzivne operacije zaista napreduju sporije nego što se ranije predviđalo, ali su napomenuli da ova situacija ne treba da iznenađuje.

U intervjuu The Washington Post objavljenom prošle nedelje, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je rekao da vojnici krvlju plaćaju deokupaciju svakog metra ukrajinske zemlje, pa je on iznerviran spoljnim komentarima da se kontraofanziva odvija sporije nego što se očekivalo.