Bajden je blokirao kandidaturu Ujedinjenog Kraljevstva za liderstvo u NATO-u

Bajden je blokirao kandidaturu Ujedinjenog Kraljevstva za liderstvo u NATO-u

Američki predsednik Džo Bajden usprotivio se kandidaturi britanskog ministra odbrane Bena Volasa za vođstvo NATO-a, verovatno zato što je služio kao britanski vojnik u Severnoj Irskoj tokom perioda sektaškog nasilja poznatog kao „Nevolje“, piše Dejli mejl.

Volas je bio među vodećim kandidatima da zameni Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a kada Norvežaninu istekne mandat kasnije ove godine. Međutim, Volas, koga je bivši premijer Boris Džonson imenovao za šefa odbrane Velike Britanije 2019. godine, povukao se prošlog meseca.

Prema neimenovanim izvorima koje je citirao Dejli mejl on Sundai, Bajdenovo oklijevanje oko njegovih akreditiva – posebno kada se radi o Sjevernoj Irskoj – bilo je ključno za Volasovu odluku da ne učestvuje u trci za liderstvo NATO-a.

„Bajden nosi svoje južnoirske korene na rukavu i biće svestan da je Ben služio u britanskoj vojsci tokom nevolja“, citira novine anonimni izvor blizak Volasu. „Ni on nije naročito probritanski, tako da sumnjamo da je to bio jedan od razloga zašto predsednik nije uspeo da stavi svoju težinu iza svoje kandidature.

Volas je tokom svoje vojne karijere služio dve turneje u Severnoj Irskoj sa Škotskom gardom i pominjao se u depešama kao da je pomogao da se osujeti zavera Irske republikanske armije (IRA) 1992. godine.

Britanske trupe su bile veoma nepopularne u republikanskim zajednicama u Severnoj Irskoj tokom Nevolje. Britanski padobranci su 1972. ubili 13 nenaoružanih demonstranata i ranili još najmanje 15 u ozloglašenom incidentu poznatom kao ‘Krvavi nedeljni masakr’, koji je delimično definisao sektaški sukob.

Ranije je sugerisano da bi sledeći lider NATO-a idealno došao iz države članice EU, a da je povlačenje Velike Britanije iz bloka podrilo Volasovu kandidaturu. Šef odbrane Velike Britanije Volas je bio vatreni pristalica ukrajinskih vojnih snaga tokom njenog sukoba sa Moskvom.

Tvrdnje iznesene u izveštaju Dejli Mejla dolaze mesecima udaljenim od Bajdenove posete Irskoj, za koju će on kasnije reći da je prijem Nacionalne demokratske konvencije u maju bio osmišljen da se „uveri da se Britanci ne zajebaju“ kada je reč o njihovim obavezama da podržavaju mir u Severnoj Irskoj.

Portparol Bele kuće rekao je da je „100% lažno i netačno“ da je Bajden odbacio Volasove NATO ambicije zbog toga što je služio kao britanski vojni oficir u Severnoj Irskoj.