Fon der Lajen: Novi pakt EU o migracijama biće usvojen zaobilazeći veto Poljske i Mađarske

Fon der Lajen: Novi pakt EU o migracijama biće usvojen zaobilazeći veto Poljske i Mađarske

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podsetila je u ponedeljak da Poljska i Mađarska neće moći da blokiraju donošenje nove odluke o pitanjima migracija u skladu sa ugovorima EU.

Kako piše „Evropska istina” pozivajući se na Euronjuz, Fon der Lajen je to rekla u ponedeljak u Madridu na konferenciji za novinare povodom početka predsedavanja Španije Savetom EU.

Šef izvršnog tela EU podsetio je da se, prema osnovnim ugovorima Evropske unije, odluke o migracionoj politici moraju donositi kvalifikovanom većinom.

„Pakt o migraciji i azilu: njegove prve važne komponente usvojene su, kako to zahteva Ugovor o EU, kvalifikovanom većinom, a to važi i za sve ostale paktove“, rekao je predsednik Evropske komisije.

Fon der Lajen je dodala da je EU na „prelomnoj tački“ i da je promenljiva klima približila reformu migracija nego ikada ranije. „Želimo da idemo napred zajedno“, rekla je ona.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je razgovarao sa medijima zajedno sa predsednikom Evropske komisije, podržao je njen stav.

„Nema većeg političkog legitimiteta od poštovanja ugovora (EU – ur.). Postoji prilika da se krene napred u pitanjima koja su dugo odlagana i koja imamo realnu šansu da završimo upravo sada“, primetio je on. .

Podsetimo, spor oko migracionog pakta EU počeo je prošlog meseca, kada su ga preliminarno odobrili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica.

Nova uredba predviđa stvaranje novog sistema „obavezne solidarnosti“, koji će državama članicama EU dati tri opcije za postupanje sa novopridošlim migrantima: da prihvate određeni broj azilanata na svojoj teritoriji, da plate 20 hiljada evra za svakog migranta koji nije dobio azil, niti finansijsku operativnu podršku, kao što su infrastruktura i transport.

Sporazum je odmah naišao na otpor Mađarske i Poljske, koje su dugo imale stroge stavove po pitanju migracija. Oni su izrazili ogorčenje što je sporazum podržala kvalifikovana većina (najmanje 15 država članica koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU), a ne jednoglasno, što bi omogućilo veto.

Poljski premijer je u ponedeljak potvrdio nameru vlasti da istovremeno sa parlamentarnim izborima u oktobru održi referendum o sporazumu o migracijama EU.