Indija počinje da plaća rusku naftu u juanima

Indija počinje da plaća rusku naftu u juanima

Indijske rafinerije počele su da koriste kineski juan umesto američkih dolara za plaćanje uvoza nafte iz Rusije, preneo je Rojters u ponedeljak, pozivajući se na ljude sa direktnim saznanjima o tome.

Prema izvorima, najveći indijski kupac ruske nafte, Indian Oil Corp, postala je prva državna rafinerija koja je platila neke ruske kupovine u juanima prošlog meseca. Najmanje dve od tri indijske privatne rafinerije takođe plaćaju neki ruski uvoz u juanima, tvrde još dva izvora.

„Neke rafinerije plaćaju u drugim valutama poput juana ako banke nisu spremne da namiruju trgovinu u dolarima“, rekao je neimenovani izvor iz indijske vlade.

Izvori su naveli da se ne može odmah utvrditi koliko su ruske nafte indijske rafinerije kupile za juan, dodajući da je Indian Oil platio u renminbijima za više tereta.

Indijski zvaničnici nisu podržali mere protiv Moskve koje je Zapad usvojio kao odgovor na sukob u Ukrajini. Iako je Nju Delhi odlučio da ne učestvuje u restrikcijama, indijske banke i finansijske institucije i dalje su oprezne u pogledu kliring plaćanja kako ne bi slučajno prekršile druge mere uvedene protiv Rusije.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele ograničenje cene od 60 dolara po barelu za ruski izvoz nafte iz mora. Taj mehanizam zabranjuje zapadnim kompanijama da pružaju osiguranje i druge usluge otpremnicima ruske nafte osim ako se teret ne kupi u ili ispod zadate cene.

Slična mera koja se odnosi na izvoz nafte stupila je na snagu 5. februara. Njom je cena rafinisanih naftnih derivata uvezenih iz Rusije 100 dolara po barelu za dizel i 45 dolara po barelu za mazut. Ovi koraci imaju za cilj smanjenje energetskih prihoda Moskve.

Rusija je preusmerila snabdevanje u Aziju i druge destinacije kao odgovor na sankcije, koje su primorale Moskvu i njene kupce da pronađu alternative dolaru za izmirenje plaćanja. Prema Rojtersu, indijske rafinerije su takođe izmirile neka plaćanja koja nisu u dolarima za rusku naftu u dirhamima UAE.

Izvoz ruske nafte u Indiju popeo se na novi vrhunac prošlog meseca, porastao je deset uzastopnih meseci, pokazuju podaci kompanije za analitiku robe Kpler. Treći najveći svetski uvoznik i potrošač nafte, Indija je kupila sniženu rusku naftu, sa dnevnim isporukama toj južnoazijskoj zemlji u junu na 2,2 miliona barela dnevno, navodi Kpler.