Mirnija noć u Francuskoj, Makron održao hitan sastanak Vlade

Mirnija noć u Francuskoj, Makron održao hitan sastanak Vlade

Protekla noć u Francuskoj bila je mirnija nego prethodne. Francuski predsednik Emanuel Makron održao je sastanak Vlade na kojem je sa premijerkom i ministrima razgovarao o neredima nakon ubistva 17-godišnjeg mladića alžirskog porekla. Danas se Makron sastaje sa predstavnicima oba doma parlamenta. Porodica ubijenog mladića poziva na smirivanje situacije.

I šeste noći na ulicama Francuske u pripravnosti je bilo 45.000 policajaca koji su sprečavali nasilje i uništavanje vozila, prodavnica, gradskih objekata i policijskih stanica.

U jednom napadu prethodnog dana, povređeni su supruga i dete gradonačelnika pariskog predgrađa L’aj-le-Roz . Od početka nemira, iza rešetaka se našlo skoro 3.000 ljudi.

Porodica ubijenog mladića Nahela M, koji je sahranjen u subotu , poručuje da je protiv nasilja, ali apeluje na vladu Emanuela Makrona da promeni zakon koji snagama reda dozvoljava upotrebu oružja prilikom zaustavljanja vozila.

„Krivim policajca koji je ubio mog unuka. A ljudima koji lome i pale kažem: prestanite, prestanite! Vi mislite da to radite zbog Nahela, ali to nije način. Ne lomite stvari, smirite se. Moja ćerka je izgubljena, jer su joj ubili sina, ona više nema život, a meni su uzeli oboje. Toliko sam umorna, ne mogu više da podnesem sve ovo“, poručuje Nadija, baka ubijenog mladića.

Francuski predsednik održao je sastanak Vlade na kojem je sa premijerkom i ministrima razgovarao o neredima.

Danas će se sastati sa predstavnicima oba doma parlamenta, a za sutra je planiran sastanak sa više od 220 predstavnika gradova pogođenih nasiljem.

Policijski zvaničnici oprezno govore o smirivanju situacije.

„Očigledno je da je manje štete, ali ostajemo u pripravnosti i narednih dana“, ističe Loren Nunjez, šef pariske policije.

U Marselju je noćas bilo najnapetije, gde su snage reda na grupe mlađih demonstranata ispalile suzavac.

Nemirna, mada mnogo mirnija od prethodnih, bila je i noć u prestonici, gde je oštećeno šest javnih zgrada i povređeno pet policajaca.

Kina apeluje na svoje državljane da budu oprezni i da izbegavaju mesta većih okupljanja u francuskim gradovima, nakon što su na autobusu koji je prevozio kineske turiste u Parizu polomljeni prozori.

Protesti i neredi izbili su u Francuskoj nakon što je policajac ubio sedamnaestogodišnjeg mladića koji nije zaustavio svoj automobil po nalogu saobraćajne policije.