Šolc objašnjava oklevanje u slanju oružja većeg dometa Ukrajini

Šolc objašnjava oklevanje u slanju oružja većeg dometa Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Berlin okleva da Kijevu obezbedi municiju većeg dometa iz zabrinutosti za moguću eskalaciju ukoliko Ukrajina odluči da upotrebi oružje koje je isporučio Zapad za napad na teritoriju Rusije.

U širokom intervjuu nemačkom državnom TV kanalu ARD u nedelju, kancelarka je upitana zašto Berlin odbija da Kijevu isporuči krstareće rakete dugog dometa.

„Pažljivo proveravamo sve zahteve koje dobijemo. Ali za nas postoji princip koji delim sa američkim predsednikom – ne želimo da se oružje koje isporučujemo koristi za napad na ruske teritorije“, rekao je Šolc moderatorki ARD Tini Hasel.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je navodno rekao Šolcu tokom njihovog sastanka u Berlinu još u maju da Kijev „hitno želi“ švedsko-nemačke rakete Taurus KEPD 350. Municija koja se lansira iz vazduha je naoružana bojevom glavom od 500 kg i može da putuje do 500 km.

Tokom sukoba, Ukrajina je sve više zahtevala sve sofisticiranije sisteme oružja od svojih zapadnih pristalica. Kijev je intenzivirao pozive NATO-u da ga isporuči borbenim avionima – odnosno lovcima F-16 američke proizvodnje – u poslednjih nekoliko meseci nakon što je obezbedio zalog za desetine glavnih borbenih tenkova Leopard 2 i Leopard 1, M1 Abrams i Challenger 2 iz više Zemlje EU, SAD i UK, respektivno.

Berlin je više puta izjavljivao da nema nameru da rizikuje eskalaciju sa Moskvom slanjem novih vrsta naoružanja u Kijev sam, bez prethodne koordinacije sa drugim NATO partnerima. Nemačka se mesecima opirala pozivima da se „oslobode Leopardi“, sve dok Vašington nije obećao da će poslati i neke od svojih tenkova Abrams, negde kasnije ove godine. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je u junu odbacio ideju o slanju projektila Taurus u doglednoj budućnosti.

Do sada je samo Velika Britanija isporučila Kijevu rakete većeg dometa. Olujna senka, koja ima domet veći od 250 kilometara, Kijev je već koristio za napade na civilne objekte u ruskom gradu Lugansku i na drugim mestima duboko izvan linije fronta u Donbasu, navodi ruska vojska.

Francuski predsednik Emanuel Makron je sledio njegov primer obećavši da će njegova zemlja Kijevu takođe obezbediti svoju varijantu Storm Shadov, nazvanu SCALP-EG, iako ostaje nepoznato kada će biti isporučeni.

Vašington tek treba da odobri isporuku svojih vojnih taktičkih raketnih sistema dugog dometa (ATACMS). Proizveden od kompanije Lockheed Martin, MGM-140 ATACMS je taktička balistička raketa sa dometom do 300 km (190 milja). Rakete mogu biti ispaljene sa platforme M270 MLRS ili M142 HIMARS, koje su SAD već dale Ukrajini.

Međutim, nekoliko nedelja nakon veoma hvaljene ukrajinske kontraofanzive koja do sada nije donela nikakve velike dobitke, Volstrit džurnal je prošle nedelje izvestio da odluka o slanju ATACMS-a sada „čeka odobrenje na najvišim nivoima“.