Fabrička aktivnost u Južnoj Koreji pretrpela je najduži pad u poslednjih 19 godina

Fabrička aktivnost u Južnoj Koreji pretrpela je najduži pad u poslednjih 19 godina

Fabrička aktivnost u Južnoj Koreji opala je bržim tempom u junu i produžila svoj pad na rekordni 12. mesec zaredom, pokazalo je istraživanje u ponedeljak, naglašavajući izazove sa kojima se suočava ekonomija dok se bori da ostvari solidan oporavak, piše Rojters.

Rezultat ankete je u oštroj suprotnosti sa drugim svetlijim znacima oporavka proizvodnje i izvoza u zemlji, što sugeriše da bi loše raspoloženje proizvođača i slabi uslovi poslovanja mogli da potraju duže da se okrenu.

Desezonirani indeks menadžera nabavke (PMI) S&P Global-a za južnokorejske proizvođače pao je na 47,8 u junu, sa 48,4 u maju, što je najniži nivo i prvi pad za tri meseca.

Ostao je ispod granice od 50 koja razdvaja ekspanziju od kontrakcije od jula 2022, što je najduži niz u istraživanju koje je počelo u aprilu 2004.

Proizvodnja i nove porudžbine su opali najviše za osam meseci, odnosno šest meseci, povlačeći indeks naslova niže.

Nove izvozne porudžbine takođe su pretrpele najveći pad u poslednjih pet meseci, pri čemu je anketa primetila slabu potražnju na ključnim izvoznim tržištima, tačnije u Aziji i Evropi.

Četvrta najveća ekonomija Azije zabeležila je slab rast u prvom tromesečju i teško je da se pokrene zbog slabe spoljne tražnje.

Došlo je do određenih poboljšanja na frontovima inflacije i lanca snabdevanja, ali su uglavnom posledica slabije tražnje. Inflacija cena inputa bila je najblaža u svom rastućem nizu koji je počeo u julu 2020, dok su rokovi isporuke dobavljača skratili najviše od maja 2013.

Cijene proizvoda pale su drugi mjesec, kako su se smanjili pritisci na troškove, iako su postojali i dokazi da su smanjene u nastojanju da se stimuliše prodaja.

„Podaci istraživanja PMI za jun pokazali su da su uslovi poslovanja u južnokorejskom proizvodnom sektoru ostali prigušeni sredinom 2023. godine“, rekao je ekonomista Usama Bati iz S&P Global Market Intelligence.

„Poslovno poverenje je do sada 2023. godine palo na najslabije zbog zabrinutosti da će trenutna ekonomska slabost biti duže nego što se ranije očekivalo“, rekao je Bati.

Optimizam proizvođača za buduću proizvodnju pao je u junu na najniži nivo od decembra 2022. godine, što je nagli zaokret u odnosu na 10-mesečni maksimum u maju.