Katastrofa Titana izazvana ‘mikropukotinama’

Katastrofa Titana izazvana ‘mikropukotinama’

Implozija turističke podmornice Titan ubrzo nakon njenog spuštanja na Titanik prošlog meseca verovatno je bila posledica mikropukotina na njegovom trupu od ugljeničnih vlakana koje su dovele do kvara pod stalnim pritiskom, rekao je za Business Insider vanredni profesor mašinstva i pomorskog inženjerstva Plimouth univerziteta Jasper Graham-Jones. u petak.

Iako je Graham-Jones takođe smatrao da je mali prednji vidni okvir podmornice od 21 stopu mogao popustiti dok se spuštala do olupine, on je rekao da nedavno objavljene fotografije i snimci Titanovih ostataka podržavaju njegovu početnu teoriju, napominjući odsustvo bilo koji veliki komadi trupa među krhotinama. On je rekao da je to u skladu sa hipotezom da su ponovljena putovanja stvorila sitne pukotine u materijalu, postepeno ga slabeći, dok je objašnjavao kako je posetio Titanik 2021. i 2022. bez incidenata.

Dok je izbor materijala za Titan već bio kontroverzan, izvršni direktor OceanGate-a Stockton Rush je navodno rekao uredniku Travel Veekli-a da je koristio karbonska vlakna sa smanjenom stopom nabavke od proizvođača aviona Boeing kako bi uštedio još više novca, insistirajući da je bezbedno jer je rok trajanja datumi za materijal su „postavljeni mnogo pre nego što su morali da budu“. Dok su karbonska vlakna lagana i jeftina, titan se češće koristi u operacijama na dubinama zbog svoje sposobnosti da bolje izdrži ekstremne pritiske dubine. Boeing je negirao da je prodao materijal kompaniji ili njenom izvršnom direktoru i odbacio tvrdnju koja je ranije bila objavljena na veb stranici OceanGate-a da je sarađivao na dizajnu broda.

Vidno polje Titana je sertifikovano samo da izdrži pritisak do 4.200 stopa (1.300 m) iako je podmornica nameravala da se spusti na 13.100 stopa (4.000 m). Titanik leži 12.500 stopa (3.800 m) ispod nivoa mora na dnu okeana kod obale Njufaundlenda. Kada je saznao za neslaganje, bivši radnik OceanGate-a Dejvid Lokridž rekao je da je pozvao svog poslodavca da plati robusniji okvir za prikaz i da ga na odgovarajući način sertifikuje kod ugledne agencije, samo da bi bio otpušten zbog – kako tvrdi – puhanja u zviždaljku.

Kanadska obalska straža u Njufaundlendu ranije ove nedelje je iznela ostatke olupine na obalu, dajući stručnjacima i drugim posmatračima bliži pogled na osuđeno plovilo morske turističke kompanije OceanGate.

Titan je izgubio komunikaciju sa svojim matičnim brodom manje od dva sata nakon lansiranja 18. juna, iako je kanadska obalska straža počela da ga traži tek sledećeg dana – do kada je podmornica već eksplodirala, kako je kasnije utvrđeno. Komadi podmornice su konačno pronađeni četiri dana kasnije pomoću podvodnog drona. U eksploziji je poginulo svih pet putnika na Titanu, uključujući Raša, koji je služio kao pilot, i još četvoricu koji su platili po 250.000 dolara za ronjenje do olupine Titanika.