Australija je prva zemlja koja je dozvolila pacijentima sa depresijom ili PTSP-om da koriste psihodelike

Australija je prva zemlja koja je dozvolila pacijentima sa depresijom ili PTSP-om da koriste psihodelike

Australija je sada prva zemlja koja je dozvolila psihijatrima da prepisuju određene psihodelične supstance pacijentima sa depresijom ili posttraumatskim stresnim poremećajem.

Počevši od subote, australijski lekari mogu da prepišu doze MDMA, takođe poznatog kao ekstazi, za PTSP. Psilocibin, psihoaktivni sastojak psihodeličnih pečuraka, može se davati ljudima koji imaju depresiju koja se teško leči. Zemlja je stavila dva leka na listu odobrenih lekova od strane Uprave za terapijsku robu.

Naučnici u Australiji bili su iznenađeni ovim potezom, koji je najavljen u februaru, ali je stupio na snagu 1. jula. Jedan naučnik je rekao da stavlja Australiju „na čelo istraživanja u ovoj oblasti“.

Chris Langmead, zamenik direktora Centra za otkrivanje neuromedicine na Institutu za farmaceutske nauke Monaš, rekao je da je bilo veoma malo napretka u lečenju upornih problema mentalnog zdravlja u poslednjih 50 godina.

Rastuća kulturna prihvaćenost dovela je do toga da dve američke države odobre mere za njihovu upotrebu: Oregon je bio prvi koji je legalizovao upotrebu psilocibina za odrasle, a glasači Kolorada su dekriminalizovali psilocibin 2022. Pre nekoliko dana, najmlađi brat predsednika Džoa Bajdena rekao je u radio intervjuu da predsednik je bio „veoma otvoren“ u razgovorima koje su njih dvojica vodili o prednostima psihodelika kao oblika lečenja.

Američka administracija za hranu i lekove označila je psilocibin kao „revolucionarnu terapiju“ 2018. godine, etiketu koja je dizajnirana da ubrza razvoj i pregled lekova za lečenje ozbiljnog stanja. Istraživači psihodelika su imali koristi od federalnih grantova, uključujući Džonsa Hopkinsa, a FDA je krajem prošlog meseca objavila nacrt smernica za istraživače koji osmišljavaju klinička ispitivanja koja testiraju psihodelične lekove kao potencijalne tretmane za niz zdravstvenih stanja.

Ipak, Američko udruženje psihijatara nije podržalo upotrebu psihodelika u lečenju, napominjući da FDA tek treba da ponudi konačnu odluku.

A medicinski stručnjaci u SAD i drugde, uključujući Australiju, upozorili su da je potrebno više istraživanja o efikasnosti lekova i stepenu rizika od psihodelika, koji mogu izazvati halucinacije.

„Postoji zabrinutost da su dokazi i dalje neadekvatni i da je prelazak na kliničku službu preran; da bi nekompetentni ili loše opremljeni kliničari mogli preplaviti prostor; da će lečenje biti nedostupno za većinu; da će formalni nadzor obuke, lečenja i ishoda pacijenata biti minimalan ili loše informisani“, rekao je dr Pol Liknajcki, šef kliničke psihodelične laboratorije Univerziteta Monaš.

Pored toga, lekovi će biti skupi u Australiji – oko 10.000 dolara (otprilike 6.600 američkih dolara) po pacijentu za lečenje.

Litnaicki je rekao da je prilika za Australijance da pristupe lekovima za određena stanja jedinstvena.

„Postoji uzbuđenje zbog napretka u politici lekova“, rekao je on, „… u vezi sa perspektivom da se pacijentima ponudi prikladniji i prilagođeniji tretman bez ograničenja koja nameću klinička ispitivanja i rigidni protokoli“.