Nokia obnavlja ugovor o patentnoj licenci sa Appleom

Nokia obnavlja ugovor o patentnoj licenci sa Appleom

Mrežna infrastruktura i provajder 5G tehnologije Nokia potpisala je novi dugoročni ugovor o licenci za patent sa Appleom koji će zameniti trenutni ugovor između dve kompanije koji ističe krajem 2023.

Dogovor, koji omogućava Appleu da koristi tehnologiju finske kompanije u svojim proizvodima, pokriva Nokijine izume u 5G i drugim tehnologijama. Uslovi sporazuma koji su objavljeni kasno u petak ostaju poverljivi.

Nokia očekuje da će priznati prihod u vezi sa sporazumom počevši od januara 2024. godine, a kompanija je saopštila da je dogovor u skladu sa njenim dugoročnim izgledima objavljenim u prvom kvartalu.

„Sporazum odražava snagu Nokijinog portfelja patenata, višedecenijska ulaganja u istraživanje i razvoj i doprinose ćelijskim standardima i drugim tehnologijama“, rekla je predsednica Nokia Technologies Dženi Lukander u izjavi.

Prethodni ugovor o licenci između Apple-a i Nokije objavljen je u maju 2017.

Nokia je saopštila da je njen portfelj patenata izgrađen na više od 140 milijardi evra (153 milijarde dolara) uloženih u istraživanje i razvoj od 2000. godine i da se sastoji od oko 20.000 porodica patenata, uključujući preko 5.500 porodica patenata koji su proglašeni neophodnim za 5G.

Nokia iz Espoa u Finskoj jedan je od glavnih svetskih dobavljača 5G, najnovije generacije širokopojasne tehnologije, zajedno sa švedskim Ericssonom, kineskim Huavejem i južnokorejskim Samsungom.