Zelenski: Evropski poslovi se više ne razmatraju bez Ukrajine

Zelenski: Evropski poslovi se više ne razmatraju bez Ukrajine

Poseta premijera Španije Pedra Sančeza Ukrajini prvog dana španskog predsedavanja Savetom Evropske unije svedoči o novoj realnosti u kojoj se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine.

„Danas je premijer Španije Pedro Sančez boravio u poseti Ukrajini. To je veoma simbolično – prvog dana španskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Ovo jasno svedoči o novoj realnosti. To je uvek bilo nemoguće zamisliti. naš zajednički evropski dom kao potpun bez Ukrajine. A sada smo takođe dostigli politički nivo kada se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju.

On je napomenuo da su sa premijerom Španije potpisane zajedničke izjave podrške evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine.

„I ovo je već 21. takva izjava, odnosno većina je podržala naše izglede, posebno po pitanju članstva u Alijansi… Belgija, Danska, Estonija, Italija, Island, Španija, Kanada, Letonija, Litvanija , Holandiji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Finskoj, Francuskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Švedskoj. Hvala svima“, rekao je predsednik i istakao da je zahvalan i onim državama sa kojima je Ukrajina još nema potpisane takve zajedničke izjave i deklaracije.

Ali ove zemlje, prema Zelenskom, apsolutno jasno podržavaju Ukrajinu na njenom putu ka NATO-u i stoga podržavaju pristup stvarnom miru u celoj Evropi.

Kako je saopšteno, premijer Španije Pedro Sančez doputovao je u Ukrajinu prvog dana španskog predsedavanja Savetom Evropske unije.