Studija otkriva alarmantan trend u kardiovaskularnom zdravlju za azijske Amerikance rođene u inostranstvu

Studija otkriva alarmantan trend u kardiovaskularnom zdravlju za azijske Amerikance rođene u inostranstvu

Istraživači sa Univerziteta Alabama u Birmingemu Marnik E. Heersink School of Medicine objavili su studiju u American Journal of Preventive Cardiology koja otkriva alarmantan trend kardiovaskularnog zdravlja (CVH) kod azijskih Amerikanaca rođenih u inostranstvu – zapanjujući pad CVH od 28%. od 2011–2020. Nalazi su takođe otkrili pogoršanje faktora koji utiču na CVH što duže žive u Sjedinjenim Državama, verovatno zbog razvoja lošeg zdravstvenog ponašanja i navika u ishrani, prema istraživačima.

Amerikanci azijskog porekla su najbrže rastuća demografska grupa u Sjedinjenim Državama i predviđa se da će činiti 10% američke populacije do 2060. godine, prema Pev Research Center-u. CVH kod azijskih Amerikanaca mogu biti pod uticajem faktora kao što su njihovo mesto rođenja i trajanje njihovog boravka u Sjedinjenim Državama.

„Pošto su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti kod Amerikanaca Azije, karakterizacija CVH i identifikovanje faktora koji utiču na CVH kod Amerikanaca Azije mogu promovisati ciljane preventivne zdravstvene mere za smanjenje tereta KVB“, rekao je Naman S. Shetti, MD, naučni saradnik. u Odeljenju za kardiovaskularne bolesti i prvi autor studije.

Šeti i njegov tim su koristili bazu podataka Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani kako bi analizirali Amerikance azijskog porekla od 2011. do 2020. i generisali procene CVH na nivou cele zemlje od oko 8,9 miliona odraslih. Istraživački tim je koristio ocenu Life’s Essential 8 da kvantifikuje CVH u ovoj studiji. LE8 rezultat je nova metrika koju je predstavilo Američko udruženje za srce i koja poboljšava tačnost merenja CVH.

Otkrili su da je CVH kod azijskih Amerikanaca opao tokom decenijskog perioda istraživanja. Tim je otkrio da je ovaj pad CVH izazvan azijskim Amerikancima rođenim u inostranstvu, dok se CVH kod azijskih Amerikanaca rođenih u SAD nije promenio od 2011-2020. Ove značajne razlike u trendovima CVH pripisane su društvenim determinantama zdravlja, kao što su pristup zdravstvenoj zaštiti, jezičke barijere i kulturna uverenja.

Tim je takođe otkrio da su se šanse za idealnu CVH smanjile kod azijskih Amerikanaca rođenih u inostranstvu sa povećanjem trajanja boravka u Sjedinjenim Državama. Pogoršanje CVH može biti posledica akulturacije, objasnio je Pankaj Arora, MD, stariji autor rukopisa i vanredni profesor na Odeljenju za kardiovaskularne bolesti.

„Akulturacija je fenomen u kome imigranti usvajaju kulturne prakse nove zemlje“, rekao je Arora. „U početku, kada azijski Amerikanci stignu u SAD, obično su zdraviji od američke populacije. Međutim, što duže žive u SAD, veća je verovatnoća da će razviti loše zdravstveno ponašanje i navike u ishrani. Vremenom, azijski imigranti usvojiti zapadnjački obrazac ishrane sa povećanom potrošnjom crvenog mesa, napitaka zaslađenih šećerom i prerađene hrane. Uverljivo, nivoi fizičke aktivnosti su se poboljšali sa povećanjem trajanja boravka u SAD.“

Ova studija skreće pažnju na potrebu formulisanja preventivnih strategija za poboljšanje CVH kod azijskih Amerikanaca.

„U eri precizne medicine, individualizacija dijagnostičkih pragova i strategija lečenja je neophodna“, rekao je Arora. „Pragovi za opštu populaciju možda neće biti efikasni u identifikaciji visokorizičnih pojedinaca u Amerikancima Azije. Prepoznavanje ograničenja indeksa niže telesne mase za gojaznost kod Amerikanaca Azije je korak u pravom smeru.“

Arora predlaže da bi se sličan pristup trebao koristiti za definisanje specifičnih pragova za svaku komponentu CVH kod azijskih Amerikanaca. Da bi se postigao ovaj cilj, kaže Arora, postoji potreba za većom zastupljenošću azijskih Amerikanaca u istraživačkim studijama. Studije sprovedene u azijsko-američkoj populaciji mogu pomoći da se razume kako se razvoj CV bolesti razlikuje kod azijskih Amerikanaca i da se razviju specifične strategije lečenja.