Najmanje 13 poginulih u ekstremnim toplotnim talasima u SAD

Najmanje 13 poginulih u ekstremnim toplotnim talasima u SAD

Najmanje 13 ljudi umrlo je od ekstremnog toplotnog talasa koji već dve nedelje muči jug Sjedinjenih Država, saopštili su zvaničnici u petak, a vazduh u drugim delovima zemlje zagađen šumskim požarima u Kanadi.

Najveći broj smrtnih slučajeva, 11 ljudi, registrovan je u okrugu Veb u Teksasu, blizu meksičke granice.

„Od srede je bilo ukupno 11 smrtnih slučajeva“, rekli su lokalni zvaničnici u izjavi za AFP. „Deset je stanovnika okruga Veb, jedanaesti smrtni slučaj je iz susednog okruga koji je doveden u lokalnu bolnicu i nažalost preminuo.

Četrnaestogodišnjak je umro prošle nedelje kada je išao u Nacionalni park Big Bend u Teksasu, gde je temperatura dostigla 119 Farenhajta (48 Celzijusa). Tragično, žrtvin očuh je poginuo u saobraćajnoj nesreći dok je jurio da dečaku spase.

A 62-godišnja žena umrla je u susednoj državi Luizijana prošle nedelje, nakon što je oluja ostavila hiljade porodica bez struje, a samim tim i bez klimatizacije, prema lokalnim zvaničnicima.

Poslednjih dana, temperature u nekim južnim gradovima SAD su se osećale kao 113 stepeni Farenhajta, dok je trotoar pucao u Hjustonu u Teksasu, a vlasti su postavile centre za hlađenje u gradu sa 2,3 miliona ljudi.

U međuvremenu, Kanada je nastavila da se bori protiv najgore sezone šumskih požara u svojoj istoriji, fenomena za koji naučnici kažu da je pogoršan klimatskim promenama izazvanim ljudima.

Kako se dim širio prema jugu, veliki delovi Sjedinjenih Država u kojima živi više od 120 miliona ljudi, od srednjeg zapada do istočne obale, ostali su pod upozorenjima o kvalitetu vazduha.

U Njujorku i Filadelfiji vazduh se smatrao nezdravim, prema vladinoj platformi AirNov.

Upozorenja o kvalitetu vazduha takođe su izdata u kanadskoj provinciji Ontario, kao i za veći deo severnoameričkih Velikih jezera i delove Minesote, Severne Karoline i Džordžije.

Dim od šumskih požara takođe se širio preko Atlantskog okeana i preko evropskih zemalja, uključujući Portugal i Španiju.