Beloruski lider kaže da se nuklearno oružje neće koristiti

Beloruski lider kaže da se nuklearno oružje neće koristiti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, najverniji saveznik Kremlja u ratu u Ukrajini, izjavio je u petak da je siguran da rusko taktičko nuklearno oružje koje je raspoređeno u njegovoj zemlji nikada neće biti upotrebljeno, piše Rojters.

Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin priznali su da je deo taktičkog oružja stigao u Belorusiju, a da će ostatak biti postavljen do kraja godine.

Beloruski predsednik je, u obraćanju povodom obeležavanja nacionalnog dana svoje bivše sovjetske države, rekao da je razmeštanje oružja u Belorusiji „moja najčvršća inicijativa“.

„Kako napredujemo, sve smo više uvereni da ono (oružje) mora da bude stacionirano ovde, u Belorusiji, na pouzdanom mestu“, rekao je Lukašenko na skupu u velikoj sali u onlajn prenosu državne novinske agencije BelTA. , sa mnogo prisutnih koji mašu crveno-zelenim nacionalnim zastavama.

„Siguran sam da nikada nećemo morati da ih koristimo dok su oni ovde. I nijedan neprijatelj neće kročiti na našu zemlju.“

Lukašenko je, kao i Rusija, više puta optuživao zapadne zemlje da pokušavaju da unište njegovu državu i kaže da je nuklearno raspoređivanje neophodno za odvraćanje potencijalnih agresora.

On je ovog meseca rekao da se nešto oružja nalazi u Belorusiji i u jednom trenutku nagovestio da neće oklevati da ih upotrebi ako bude potrebno, dodajući da će biti potrebne konsultacije sa Rusijom.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da raspoređivanje nije prekršilo Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1968. godine, jer je Rusija zadržala kontrolu nad oružjem. On je za rusku novinsku agenciju Tas rekao da je raspoređivanje „prisilno“ Rusiji.

Lukašenko je dozvolio Putinu da pokrene deo invazije na Ukrajinu u februaru 2022. iz Belorusije i podržao je rat — posredujući u sporazumu prošle nedelje da se omogući šefu plaćenika Jevgeniju Prigožinu i njegovim borcima da prebace operacije u njegovu zemlju.

Šef Nacionalnog biroa za bezbjednost susjedne Poljske Jacek Sieviera rekao je da bi Vagnerovi borci koji se presele u Belorusiju mogli da iskoriste migrante iz Afrike i drugih zemalja da destabilizuju centralnu i istočnu Evropu.

Sievierini komentari za Fajnenšel tajms bili su referenca na sukobe na beloruskoj granici 2021. kada su migranti pokušali da se probiju u Poljsku, koja je optužila Lukašenka da ih je ohrabrio da dođu u zemlju.

Na vlasti od 1994. godine, on se takođe oslanja na Putina za podršku otkako je koristio bezbednosne snage da uguši demonstracije koje su organizovali demonstranti tvrdeći da je nameštao svoj poslednji reizbor 2020. godine.

U svom obraćanju, on je rekao da su isti beloruski opozicioni političari, koji su sada uglavnom u egzilu, koji su osudili raspoređivanje oružja, takođe kritikovali izgradnju nuklearne elektrane koju je izgradila Rusija koja sada radi u Belorusiji.

„Rekao sam ovo i ranije… da ako ne znate šta da radite u ovoj ili onoj situaciji, a vaši neprijatelji viču i dižu galamu, samo uradite suprotno“, rekao je skupu. „Ako viču da je nuklearno oružje loše, uradite upravo suprotno.