Ministarstvo ekonomije: Direktni gubici od eksplozije HE Kahovka procenjeni na 2 milijarde dolara

Ministarstvo ekonomije: Direktni gubici od eksplozije HE Kahovka procenjeni na 2 milijarde dolara

Ukrajina je pretrpela najmanje 2 milijarde dolara direktnih gubitaka uzrokovanih uništenjem HE Kahovka. Reč je o štetama u stambeno-komunalnom sektoru, energetici, poljoprivredi, saobraćaju, ekologiji i industriji, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu Ministarstva ekonomije.

„Iznos direktne štete izazvane eksplozijom HE Kahovka procenjuje se na najmanje 2 milijarde dolara. To su gubici u stambeno-komunalnom sektoru, energetici, poljoprivredi, transportu, ekologiji i industriji“, navodi se u izveštaju.

Prema procenama Instituta KSE, gubici izazvani eksplozijom HE Kahovka uključuju sledeće. Stambena industrija pretrpela je gubitke od 950 miliona dolara. Prema preliminarnim informacijama, oko 20.000-30.000 kuća u Hersonskoj oblasti i više od 500 privatnih kuća u Mikolajevskoj oblasti pokazalo se u poplavljenim područjima. Energetski sektor je pretrpeo gubitke od 624 miliona dolara – posebno, gubici od uništenja HE Kahovka, koji se ne mogu obnoviti, procenjuju se na 586 miliona dolara. Potrebe za izgradnju nove hidroelektrane iznosiće oko milijardu dolara. Šteta u transportnom sektoru dostigla je 311 miliona dolara. Poplavom je pogođeno više od 290 km puteva. Industrijski gubici se procenjuju na 105 miliona dolara. Poplavljeno je ukupno 28 velikih industrijskih objekata koji se nalaze na desnoj i levoj obali reke Dnjepar. Poljoprivredni sektor je pretrpeo gubitke od 25 miliona dolara. Životna sredina i ekologija pretrpeli su gubitke od 1,5 milijardi dolara – 150 tona nafte je iscurilo kada je brana eksplodirala. Nivo slanosti Crnog mora kod Odese je skoro tri puta niži od normalnog.

„Nastavljamo da evidentiramo štetu i procenjujemo štetu koju je Rusija digla u vazduh brane HE Kahovka. Stambeni fond Hersonske i Mikolajevske oblasti pretrpeo je ogromne gubitke. Direktna šteta od poplava privatnih kuća i prateće infrastrukture procenjuje se na 950 miliona dolara. Više od četvrtine ukupne štete – 586 miliona dolara – direktno je povezano sa uništenjem hidroelektrane, koja će morati da se gradi od nule“, rekla je prva potpredsednica Vlade – ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko.

Ona je istakla da primarno pitanje ostaje snabdevanje pogođenih regiona pijaćom vodom. Tako je budžetski odbor odobrio izdvajanje 41 milion dolara (1,5 milijardi UAH) za izgradnju vodovoda.

Kako prenosi Ukrinform, ruska vojska je u noći 6. juna digla u vazduh branu HE Kahovka. Nakon eksplozije, ukrajinski organi reda pokrenuli su istragu po članu o ekocidu. Hidroenergetska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je da je HE Kahovka potpuno uništena i da se ne može obnoviti.