Istraživači sintetišu himerni peptid koji izaziva antitumorsku aktivnost za imunoterapiju raka

Istraživači sintetišu himerni peptid koji izaziva antitumorsku aktivnost za imunoterapiju raka

Tim profesora Janfeng Gaoa sa Fakulteta farmaceutskih nauka (Šenžen), Univerziteta Sun Jat-sen dizajnirao je i sintetizovao Pal-DMPOP, himerni peptid koji može istovremeno da blokira CD47/SIRPα i PD-1/PD-L1. Ovaj bispecifični peptid izaziva sinergističku antitumornu aktivnost tako što povećava fagocitozu makrofaga i aktivira CD8 + T ćelije. Nalazi su objavljeni u časopisu Science China Life Sciences.

Iako se pokazalo da inhibicija imunološke kontrolne tačke efikasno aktivira antitumorski imunitet kod različitih tipova tumora, samo mala podskupina pacijenata može imati koristi od blokade PD-1/PD-L1. CD47 eksprimiran na tumorskim ćelijama štiti ih od fagocitoze kroz interakciju sa SIRPα na makrofagima, dok PD-L1 prigušuje ubijanje tumora posredovano T ćelijama.

Takođe, objavljeno je da makrofagi takođe mogu da eksprimiraju PD-1 da bi posredovali u signalu „nemoj me jedi“ kroz interakciju sa PD-L1 na tumorskim ćelijama. U poređenju sa antitelima, peptidi imaju bolju sposobnost prodiranja u tumor i lako se sintetišu. Stoga, dizajn blokade peptida sa dvostrukim ciljanjem i PD-1/PD-L1 i CD47/SIRPα može poboljšati efikasnost imunoterapije raka.

U ovom članku, autori su dizajnirali himerni peptid Pal-DMPOP. Sastoji se od najmanjeg fragmenta D-peptidnog inhibitora PD-1/PD-L1 (OPBP-1) i optimizovanog peptidnog inhibitora CD47/SIRPα (Pep-20). Takođe, rep palmitinske kiseline je modifikovan na svom N-terminalu da bi se poboljšala njegova anti-enzimska sposobnost i in vivo poluživot.

Istraživački tim je potvrdio da Pal-DMPOP može poboljšati fagocitozu makrofaga na tumorskim ćelijama, a takođe može da povrati efekat ubijanja CD8 + T ćelija na tumorske ćelije in vitro. Efekat imunoterapije tumora in vivo određen je na modelima miša MC38 i CT26. Zapremina tumora u grupi sa primenom Pal-DMPOP je značajno smanjena u poređenju sa kontrolnom grupom, a Pal-DMPOP nema očigledno toksično dejstvo kod miševa koji nose tumor.