Venecuela zabranila vodećem opozicionom kandidatu da obavlja funkciju

Venecuela zabranila vodećem opozicionom kandidatu da obavlja funkciju

Mariji Korini Mačado, jednoj od favorita za pobedu venecuelanske opozicije za predsednika na oktobarskim predizborima, zabranjeno je da obavlja javnu funkciju na 15 godina, naveo je u pismu generalni kontrolor zemlje, piše Rojters.

Machado, 55-godišnji industrijski inženjer i bivši poslanik, vodi ankete za predizbore od 13 kandidata, sazvane da izabere kandidata jedinstva koji će se suočiti sa socijalističkim predsjednikom Nikolasom Madurom na izborima 2024. godine.

Prethodna zabrana koja joj je postavljena proširena je jer je Machado podržao sankcije Sjedinjenih Država Madurovoj vladi i podržao bivšeg opozicionog lidera Huana Gvaida, navodi se u pismu.

Mačado je bilo zabranjeno da napusti Venecuelu poslednjih devet godina, a prethodno je bila zabranjena da obavlja funkciju na 12 meseci 2015. jer, prema rečima kontrolora, nije uključila neke beneficije koje je primila dok je bila poslanik u svojoj imovinskoj deklaraciji. Machado kaže da nikada nije dobila beneficije.

Poslanik Hoze Brito, koji radi u nacionalnoj skupštini koju kontroliše vladajuća stranka, zatražio je ove nedelje od kontrolora da pojasni Machadov status.

„Građanka Marija Korina Mačado Pariska… diskvalifikovana je iz vršenja bilo koje javne funkcije na period od 15 godina“, naveo je kontrolor u svom odgovoru od 27. juna koji je Brito podelio u petak.

Machado, koji je predložio privatizaciju državne naftne kompanije PDVSA i restrukturiranje duga Venecuele, rekao je pristalicama u četvrtak da je „zabrana režima smeće, znači nula“, dodajući da to pokazuje da je vlada Madura „poražena“.

Zabrana ne utiče na sposobnost Machada da se kandiduje na predizborima jer opozicija to drži bez podrške države. Ali to znači da nije mogla da se registruje kod biračkih organa da bi se pojavila na glasačkom listiću u predsedničkoj trci.

Opozicija je godinama govorila da vladajuća stranka koristi zabrane da spreči političke promene.

„Režim pribegava diskvalifikacijama i zabranama da bi se uhvatio za vlast i likvidirao svaku sličnost sa demokratijom dok produbljuje političku, socijalnu, humanitarnu i ekonomsku krizu u kojoj zemlja živi“, navodi se u saopštenju Organizacije američkih država sa sedištem u Vašingtonu, odbacujući odluku i raspisivanje slobodnih i transparentnih izbora.

Mačadovom kolegi kandidatu na primarnim izborima, Henriku Kaprilesu, koji se dva puta kandidovao za predsednika opozicije, zabranjeno je da obavlja javnu funkciju na 15 godina 2017.

Polomljena opozicija, koja vodi paralelno zakonodavno telo koje su priznale SAD i kontroliše stranu imovinu zemlje, suočava se sa široko rasprostranjenom apatijom birača i izazovom održavanja predizbora bez pomoći države nakon ostavke članova izbornog veća.