Zelenski: Ukrajina se nada pomoći Španije da stekne uticaj u Latinskoj Americi

Zelenski: Ukrajina se nada pomoći Španije da stekne uticaj u Latinskoj Americi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski očekuje da će tokom rotirajućeg predsedavanja Španije Savetom EK Ukrajina moći da stekne uticaj u Latinskoj Americi, prenosi Ukrinform.

Govoreći u petak uoči posete španskog premijera Pedra Sančeza, Zelenski je rekao da je nekoliko neodređenih zemalja blokiralo poziv koji mu je Sančez uputio da učestvuje na samitu EU i Latinske Amerike u Briselu od 17. do 18. jula.

„Imamo formulu mira i Pedro nas je mnogo podržao. On ima stalan dijalog sa Latinskom Amerikom i oni ga slušaju, to je činjenica. Ali iskreno ću reći da neke zemlje Latinske Amerike blokiraju odluku i ovo poziv“, rekao je on.

„Želim ne samo da se pridruže formuli mira, već da se suprotstave ratu“, dodao je Zelenski.

U intervjuu, Zelenski je takođe zatražio konkretan plan za ulazak Ukrajine u NATO.

Ukrajina radi sa saveznicima na izgradnji široke međunarodne podrške za mirovni plan bez teritorijalnih kompromisa.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici imaju za cilj da okupe široku koaliciju – uključujući velike zemlje koje su odlučile da Ukrajini ne daju vojnu pomoć niti da uvedu sankcije Rusiji – kako bi povećali diplomatski pritisak na Moskvu.

Kako je saopšteno, španski premijer Pedro Sančez posetiće Ukrajinu prvog dana predsedavanja Španije Savetom EU. Predsednik Volodimir Zelenski uveren je da je ovo istorijsko vreme za početak pregovora o članstvu Ukrajine u EU.

Španija 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, u skladu sa sistemom rotacije između 27 država članica.