Britanski princ traži 560.000 dolara u tužbi za hakovanje telefona

Britanski princ traži 560.000 dolara u tužbi za hakovanje telefona

Princ Hari traži odštetu od oko 440.000 funti (560.000 dolara) od britanske novine Miror grupe (MGN), otkriveno je u sudskim dokumentima koji su objavljeni u petak nakon što se suđenje po kraljevskoj tužbi za hakovanje telefona privodi kraju, prenosi Rojters.

Princ i još oko 100 drugih tuže MGN, izdavača Dejli Mirora, Sandej Mirora i Sandej Pipl, Visokom sudu u Londonu zbog optužbi za hakovanje telefona i nezakonito prikupljanje informacija između 1991. i 2011. godine.

Tvrde da su viši urednici i rukovodioci u MGN-u znali i odobravali nepravilnosti. MGN, u vlasništvu Reach-a, vodi tužbu i kaže da nema dokaza za optužbe.

Hari kaže da je bio na meti MGN-a 15 godina od 1996. godine i da je preko 140 priča koje su se pojavile u njegovim novinama rezultat nezakonitog prikupljanja informacija, iako suđenje – koje se završava u petak – razmatra samo 33 od njih.

Princ traži do 320.000 funti odštete u vezi sa 33 člana u slučaju da sud nađe u Harijevu korist za sve njih, prema sudskim dokumentima koji su objavljeni u petak.

U daljem dokumentu koji su kasnije u petak objavili advokati tužitelja navodi se da princ traži još 120.000 funti za 61 epizodu navodnog nezakonitog prikupljanja informacija za koje se tvrdi da je sprovedeno protiv Harija i drugih, uključujući njegovu majku, pokojnu princezu Dajanu.

Sud takođe može razmotriti da li Hari ima pravo na ono što se naziva otežanom štetom, koja se može dodeliti da se nadoknadi tužiocu za dodatnu nevolju izazvanu radnjama optuženog.

MGN tvrdi da nijedan od 33 članka nije rezultat nezakonitog prikupljanja informacija. U njemu se navodi da nema dokaza da je Harijev telefon hakovan i da su neke od ličnih informacija o Hariju potekle od, ili uz saglasnost viših saradnika Bakingemske palate.

Izdavač tvrdi da Hari ne bi trebalo da dobije više od 37.000 funti, čak i ako pobedi na sva 33 članka, prema dokumentima objavljenim u petak.

Na početku suđenja u maju, MGN je priznao da je jednom prilikom privatni istražitelj bio angažovan na nezakonitom prikupljanju dokaza o Hariju 2004. godine, iako objavljen članak nije bio deo suđenja.

MGN je rekao da bi Hari trebalo da dobije maksimalno 500 funti odštete za taj jedan incident, za koji Harijevi advokati kažu da opravdava nagradu od 2.500 funti.

Kompanija tvrdi da Hari inače nije bio žrtva nezakonitog prikupljanja informacija.

Hari, vojvoda od Saseksa, postao je prvi visoki član kraljevske porodice koji je svedočio na sudu u poslednjih 130 godina kada se ovog meseca pojavio na jednodnevnom ispitivanju u prostoriji za svedoke.

Peti u redu za tron rekao je da veruje da se hakovanje telefona dogodilo u industrijskim razmerama u MGN-ovim naslovima.

Advokat MGN-a Endru Grin tvrdio je u sudskim podnescima da je Harijevo „nesumnjivo pošteno ogorčenje zbog njegovog tretmana od strane britanskih i međunarodnih medija“ motivisalo njegovu pravnu tužbu, za koju je rekao da je deo njegove „kampanje za ’reformisanje’ britanske štampe“.

Suđenje je završeno u petak, a sudija Timoti Fankort rekao je da će njegova presuda „potrajati“.