Japanski ministar finansija upozorava na prekomerno slabljenje jena

Japanski ministar finansija upozorava na prekomerno slabljenje jena

Japan će preduzeti odgovarajuće korake ukoliko jen prekomerno oslabi, izjavio je u petak ministar finansija Šuniči Suzuki nakon što je valuta oborila sedmomesečne najniže vrednosti u odnosu na dolar, piše Rojters.

Suzuki je upozorio da investitori ne prodaju jen predaleko jer je valuta oslabila preko 145 za dolar, nivo zbog kojeg su špekulanti bili oprezni u pogledu potencijalne intervencije japanskih vlasti.

Kada je jen prošlog septembra prešao nivo od 145, vlasti su intervenisale na tržištima kako bi podržale valutu prvi put u 24 godine.

„Važno je da se valute kreću stabilno odražavajući osnove“, rekao je Suzuki novinarima.

„Oštri i jednostrani potezi se vide na tržištu valuta u poslednje vreme. Vlada sa velikom osećajem hitnosti posmatra kretanje tržišta valuta. Reagovaćemo na odgovarajući način ako potezi postanu preterani.

Slab jen ima i pozitivne i negativne efekte na ekonomiju, u zavisnosti na primer od izvoznog ili uvoznog sektora.

Međutim, to nije pozitivno s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se politika vlade fokusira na korake za ublažavanje uticaja rasta cena, dodao je Suzuki.

Generalno, slabljenje jena povećava troškove uvoza hrane i energije za Japan siromašan resursima, što bi zadalo udarac potrošačima koji se bore da sastave kraj s krajem.

Suzuki je prestao da kaže da je „duboko zabrinut” ili da izjavi nameru da preduzme „odlučne korake”, što su bile fraze koje je koristio kao uvod u poslednji put kada su vlasti intervenisale na tržištu valuta.

U petak je japanska valuta dostigla 145,07 za dolar u ranoj azijskoj trgovini, što je najniži nivo u poslednjih sedam meseci, ali se do kasnog jutra stabilizovao na 144,80.

Jen je ove godine depresirao za više od 9% u odnosu na dolar.

Japanske vlasti su saopštile da je brzina kretanja valute odlučujući faktor za intervenciju, a ne određeni nivoi.