EU i njeni partneri da obezbede stabilnu finansijsku podršku Ukrajini u godinama koje dolaze

EU i njeni partneri da obezbede stabilnu finansijsku podršku Ukrajini u godinama koje dolaze

Evropska unija je potvrdila spremnost da, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima i finansijskim institucijama, obezbedi stabilnu i predvidivu finansijsku podršku Ukrajini u godinama koje dolaze, koja će biti namenjena, uključujući i posleratnu obnovu zemlje, to se navodi u tekstu zaključaka Evropskog saveta o Ukrajini i bezbednosti i odbrani usvojenih na sastanku šefova država i vlada EU u četvrtak u Briselu.

„Evropski savet naglašava potrebu da se, zajedno sa partnerima, obezbedi stabilna, predvidljiva i održiva finansijska podrška Ukrajini u godinama koje dolaze. Evropski savet ponavlja svoj poziv Evropskoj investicionoj banci, u bliskoj saradnji sa Komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama, da pojača svoju podršku najhitnijim infrastrukturnim potrebama Ukrajine“, navodi se u dokumentu.

Evropski lideri su ponovo potvrdili svoju posvećenost podršci ukrajinskoj popravci, oporavku i rekonstrukciji, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, uključujući u oblastima psihološke i psihosocijalne rehabilitacije i pomoći u deminiranju. „Evropski savet je izvršio pregled obavljenog posla u vezi sa nepokretnom imovinom Rusije i poziva Savet, visokog predstavnika i Komisiju da nastave sa radom, u skladu sa pravom EU i međunarodnim pravom i u koordinaciji sa partnerima“, navodi se u rezoluciji.

Kako je saopšteno, Evropska unija dogovorila je obezbeđivanje 18 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini.

Evropska komisija je prošle nedelje objavila predlog za izmenu višegodišnjeg budžeta EU za period 2024-2027. koji bi uključio isplatu 50 milijardi evra za oporavak i rekonstrukciju Ukrajine, kao i nastavak reformi na putu ka članstvu u EU.

Ovi dodaci višegodišnjem budžetu EU moraju biti formalno odobreni na nivou Evropskog parlamenta i Saveta EU.