Istaknuti meksički vođa osvetnika ubijen u nasilnom napadu

Istaknuti meksički vođa osvetnika ubijen u nasilnom napadu

Istaknuti vođa grupe osvetnika u zapadnoj meksičkoj državi Mičoakan ubijen je u četvrtak, saopštila je lokalna vlada, u brutalnom napadu u kojem je njegovo telo tako teško izgorelo da je bilo gotovo neprepoznatljivo, piše Rojters.

Kancelarija državnog tužioca saopštila je oko podneva da je dobila vest o napadu na Ipolito Mora u gradu Felipe Kariljo Puerto u zapadnom Mičoakanu.
Mora je osnovao takozvanu grupu za samoodbranu koja je postala istaknuta pre deceniju sa deklarisanim ciljem da zaštiti područje od predatorske narko-bande u nasilnoj državi.

Kancelarija državnog tužioca Mičoakana saopštila je da su zvaničnici koji su stigli na lice mesta otkrili dva uništena kamiona i teško spaljeno telo, za koje se pretpostavlja da je Mora.

Na licu mesta pronađena su još tri tela. Tužioci su rekli da veruju da je Mora putovao sa obezbeđenjem kada je bio napadnut od strane napadača koji su potom pobegli.

Guverner Mičoakana, Alfredo Ramirez Bedola, potvrdio je Morinu smrt. Na Tviteru je napad na Moru i lokalne policajce nazvao „kukavičnim ubistvom“ i obećao da će odgovorne izvesti pred lice pravde.

Brojne meksičke države koje su pogođene hroničnim nasilnim zločinom dovele su do grupa za samoodbranu, koje brane svoje postojanje na osnovu neefikasnosti vlasti.

Godine 2014. grupa grupa za samoodbranu, uključujući Moraovu, sklopila je kratkotrajni pakt sa saveznom vladom o stvaranju regulisanih seoskih odbrambenih snaga protiv organizovanog kriminala.

Mora, 67, povukao se iz svoje uloge u grupi za samoodbranu poslednjih godina, ali je nedavno rekao Rojtersu da planira da ponovo uzme oružje u ruke kako bi se izborio sa porastom kriminala u regionu.