National Geographic će sledeće godine prekinuti prodaju časopisa na kiosku, fokusirajući se na pretplatu, digitalno

National Geographic će sledeće godine prekinuti prodaju časopisa na kiosku, fokusirajući se na pretplatu, digitalno

Poznata naslovna strana mesečnika National Geographic sa žutim ivicama više neće biti u prodaji na kioscima od sledeće godine, što je deo smanjenja koji utiču na ugledni časopis.

Fokus kompanije je okrenut ka svom digitalnom proizvodu i nudiće specijalna izdanja na kioscima, rekao je portparol u četvrtak. Pretplatnici će i dalje dobijati štampani primerak svakog meseca.

Prodaja na kiosku čini mali procenat mesečnog tiraža časopisa od nešto ispod 1,8 miliona primeraka, navodi magazin.

Čak ni časopis koji je počeo da izlazi 1888. nije imun na finansijske probleme koji utiču na medije. Najpoznatiji po svojim živopisnim fotografijama iz celog sveta, časopis je pre više od jednog veka pokrenulo Nacionalno geografsko društvo, koje podržava nauku i istraživanja.

Kontrola nad National Geographic-om se dva puta promenila u protekloj deceniji, prvo u prodaji kompaniji 20th Centuri Fok, pre nego što ju je kupila Valt Disnei Corp. 2019. Pogođena je nizom otpuštanja.

Kreg Velč je u sredu na Tviteru objavio da je upravo stigao njegov novi broj časopisa, koji sadrži njegov 16. i poslednji članak kao starijeg pisca za časopis.

„NatGeo otpušta sve svoje zaposlene pisce“, napisao je on.

Časopis je rekao da iako je tačan, više nema nikoga sa titulom „pisca“, ima ljude koji pišu i uređuju. Umesto toga, okrenuće se neosoblju ka autorskim pričama. Promene su nastale kao rezultat reorganizacije u aprilu.

Kompanija nije htela da razgovara o tome koliko je ljudi ostalo bez posla.

„National Geographic će nastaviti da izdaje mesečni časopis koji je posvećen izuzetnom pripovedanju priča na više platformi sa kulturnim uticajem“, rekao je portparol Kris Albert. „Promene osoblja neće promeniti našu sposobnost da obavljamo ovaj posao, već će nam dati više fleksibilnosti da ispričamo različite priče i upoznamo našu publiku tamo gde se nalazi na našim brojnim platformama.“

„Svaka insinuacija da će nedavne promene negativno uticati na časopis, ili na kvalitet našeg pripovedanja, jednostavno je netačna“, rekao je on.