Greta Tunberg nudi Ukrajini „profesionalnu pomoć“

Greta Tunberg nudi Ukrajini „profesionalnu pomoć“

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg sastala se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u okviru predloga za formiranje „radne grupe“ za ekološku štetu izazvanu sukobom.

Tunberg (20) posetila je predsedničku palatu u društvu bivše zamenice premijera Švedske Margot Volstrom, potpredsednice Evropskog parlamenta Hajdi Hautale i bivše irske predsednice Meri Robinson.

„Potrebna nam je vaša profesionalna pomoć“, rekao je Zelenski zapadnim aktivistima, zahvalivši im na „kompaktu veoma konkretnih [sic] koraka“ koji šalje „veoma važan signal podrške Ukrajini“.

Tunberg je optužila Rusiju da „namerno cilja na životnu sredinu i živote i domove ljudi. I stoga takođe uništava živote. Jer ovo je ipak stvar ljudi.”

Kako prenosi AP, predložena radna grupa želi da proceni štetu po životnu sredinu od sukoba, započne napore za obnavljanje ukrajinske ekologije i formuliše „mehanizme za pozivanje Rusije na odgovornost“.

Ranije ovog meseca, na početku sveopšte ofanzive Ukrajine, srušila se brana Kahovka na reci Dnjepar, što je izazvalo velike poplave na ruskoj teritoriji. Uništenje brane je takođe isušilo rezervoar koji je snabdevao vodom Krim i pomogao u hlađenju nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP), najvećeg takvog objekta u Evropi. Kijev i Moskva okrivljuju jedni druge za katastrofu. Ukrajina je ranije koristila rakete koje su isporučile SAD za bombardovanje brane.

Zelenski je takođe tvrdio da Rusija namerava da digne u vazduh fabriku u Zaporožju kako bi izazvala nuklearnu katastrofu. Moskva je odbacila njegove optužbe kao „još jednu laž“, dok je Međunarodna agencija za atomsku energiju demantovala insinuacije Kijeva da je jezero za hlađenje ZNPP opremljeno eksplozivom.

Rusija je optužila Ukrajinu da je planirala napad „lažnom zastavom“ na ZNPP kako bi okrivila Moskvu i stvorila izgovor za intervenciju NATO-a u sukobu. Fabrika u Zaporožju, pod ruskom kontrolom od marta 2022. godine, više puta je bila na udaru ukrajinske artiljerije. U septembru prošle godine, pre nego što je stigla misija IAEA, Kijev je poslao jedinicu komandosa da zauzme objekat, ali napad nije uspeo.

Tunberg je preko noći stekla slavu 2018. godine, kao 15-godišnjakinja koja je počela da bojkotuje školu u znak protesta zbog klimatskih promena. U od tada obrisanom tvitu, ona je slavno predvidela smak sveta zbog globalnog zagrevanja do juna 2023.