Bajden: Bila bi greška proširiti Vrhovni sud SAD

Bajden: Bila bi greška proširiti Vrhovni sud SAD

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da bi bila greška proširiti članstvo u Vrhovnom sudu SAD nakon što je u četvrtak odbacio razmatranja o prijemu na osnovu rase, ali misli da ta institucija nije u kontaktu sa osnovnim američke vrednosti, preneo je Rojters.

Predsednikovi komentari usledili su nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud ukinuo programe za prijem studenata koji su svesni rase na Univerzitetu Harvard i Univerzitetu Severne Karoline, u oštrom zastoju u politici afirmativne akcije koja se često koristi za povećanje broja crnaca, latinoamerikanaca i drugih nedovoljno zastupljenih manjinskih grupa na kampusima.

Bajden je rekao za MSNBC u Njujorku da bi sud „mogao da napravi previše štete, ali mislim da ako započnemo proces pokušaja proširenja suda, politizovaćemo ga možda zauvek, na način koji nije zdrav“.

Bajden je takođe rekao da je sistem vrednosti suda drugačiji i da nije toliko prihvatljiv.

Presuda afirmativne akcije je poslednja u nizu neuspeha po pitanjima koja su se nekada smatrala rešenim, kao što su prava na abortus, koju je doneo konzervativni sud.

Poslanici Liberalno-demokratske partije predložili su proširenje broja sudija Vrhovnog suda, što bi moglo ukinuti njegovu konzervativnu većinu, ali Bela kuća i druge demokrate nisu prihvatile plan.

Ranije u četvrtak u Beloj kući, Bajden je rekao da se „snažno“ ne slaže sa odlukom suda i pozvao fakultete da uzmu u obzir izazove sa kojima se kandidati suočavaju, uključujući rasnu diskriminaciju, tokom procesa prijema.

On je uputio Ministarstvo obrazovanja SAD da analizira koje prakse će pomoći u izgradnji inkluzivnijeg i raznovrsnijeg studentskog tela i koje prakse ometaju taj cilj. Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će agencija obezbediti resurse koledžima i univerzitetima za rešavanje zakonitih upisa u narednih 45 dana.

Predsednik je takođe predložio da kandidati prvo moraju da se kvalifikuju prema akademskim standardima koledža, ali bi onda službenici za prijem uzeli u obzir kriterijume „nevolje“, kao što su finansijska sredstva, životne situacije i da li se podnosilac zahteva suočio sa rasnom diskriminacijom ili ne.

„Istina je – svi to znamo – diskriminacija i dalje postoji u Americi“, rekao je Bajden.

Upitan u Beloj kući da li je Vrhovni sud lažan sud, Bajden je zastao, a zatim je odgovorio: „ovo nije normalan sud“. Objašnjavajući svoj komentar, Bajden je kasnije rekao da je ovaj Vrhovni sud učinio više na „razotkrivanju osnovnih prava i osnovnih odluka nego bilo koji sud u novijoj istoriji“.

Bela kuća se sastajala sa organizacijama za građanska prava, univerzitetima i pravnim organizacijama kako bi smislila plan za vanredne situacije ako sud odustane od afirmativne akcije, rekao je Žan-Pjer.