Francuska naziva ruski raketni napad na Kramatorsk ratnim zločinom

Francuska naziva ruski raketni napad na Kramatorsk ratnim zločinom

Francuska je u potpunosti osudila ruski raketni napad na restoran u Kramatorsku, u kojem su poginuli i povređeni civili, uključujući decu, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova koje je u četvrtak objavila francuska ambasada u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

„Gadajući na mesto odmora gde su Ukrajinci otišli ​​da potraže malo predaha od patnje koju je naneo ruski agresorski rat, Rusija je još jednom namerno gađala civilnu infrastrukturu, flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Kao ministarka za Evropu i spoljne poslove Ketrin Kolona je više puta naglašavao, ova neprihvatljiva dela predstavljaju ratne zločine i ne mogu proći nekažnjeno“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je navelo da uvrštavanje Rusije na zloglasnu listu Godišnjeg izveštaja generalnog sekretara UN o deci i oružanim sukobima za ubistva i sakaćenja, napade na škole i bolnice potvrđuje ozbiljnost zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini. U tom kontekstu, francusko ministarstvo spoljnih poslova je ponovilo svoju „čvrstu osudu” ruskog prisilnog premeštanja ukrajinske dece.

„U bliskoj saradnji sa svojim saveznicima, Francuska će nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini kako bi joj pomogla da ojača svoje kapacitete protivvazdušne odbrane i da pruži podršku ukrajinskim sudovima u borbi protiv nekažnjivosti za takve zločine“, uverilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je saopšteno, ruske trupe su uveče 27. juna izvele dva raketna udara na Kramatorsk. U raketnom udaru je poginulo ukupno 12 ljudi, uključujući decu. Više od 60 ljudi je povređeno.