SAD razmatraju slanje raketa dugog dometa u Kijev

SAD razmatraju slanje raketa dugog dometa u Kijev

SAD bi mogle odobriti slanje ukrajinskih vojnih taktičkih raketnih sistema dugog dometa (ATACMS), objavio je u četvrtak Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

Bela kuća smatra da mora hitno da pojača vojne kapacitete Kijeva, navodi se u nekoliko nedelja nakon veoma hvaljene ukrajinske kontraofanzive koja do sada nije donela nikakve velike dobitke.

Sposoban da pogodi ciljeve udaljene čak 300 kilometara, ATACMS je u stanju da pogodi objekte duboko u Rusiji. Rakete se mogu lansirati iz lansera HIMARS američke proizvodnje, koje je Vašington već isporučio Kijevu. SAD do sada nisu bile voljne da obezbede municiju većeg dometa Ukrajini iz zabrinutosti za moguću eskalaciju borbi.

Prošlog jula, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da administracija predsednika Džoa Bajdena nikada neće snabdevati Ukrajinu takvim oružjem jer bi ono moglo da izazove širi sukob ako bi se upotrebilo za napad na rusku teritoriju.

Zvaničnici sada kažu da to pitanje „čeka odobrenje na najvišim nivoima“, navodi WSJ. I američki i evropski izvori rekli su listu da bi Bela kuća mogla da promeni svoj stav po tom pitanju. Evropski zvaničnici su takođe rekli da su privatno vršili pritisak na SAD o potrebi za raketama većeg dometa za Ukrajinu.

Visoki ukrajinski odbrambeni zvaničnik rekao je za WSJ da je Kijev dobio „pozitivne znake“ po tom pitanju poslednjih nedelja. Određene varijante ATACMS-a mogu da gađaju bilo koje ciljeve na teritoriji poluostrva Krim i sve do ruskog grada Voronježa koji se nalazi više od 240 kilometara od najbliže granice sa Ukrajinom.

Početkom juna, grupa američkih zakonodavaca pozvala je Bajdena da obezbedi još naprednije oružje Ukrajini, uključujući ATACMS. Dvostranačka grupa, predvođena predstavnikom Džejsonom Krouom (D-Kolorado), odbacila je zabrinutost da bi takvo oružje moglo da eskalira sukob ili da zalihe američkih raketa budu previše iscrpljene.

Novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Sejmur Herš rekao je da bi nesposobnost Kijeva da prodre u odbranu Rusije trebalo da posluži kao „poziv za buđenje“ za SAD. Američki paket vojne pomoći za Ukrajinu procenjen na 150 milijardi dolara „ispostavio se kao veoma loša investicija“, tvrdi novinar veteran, dodajući da će ukrajinskoj vojsci možda trebati više od jednog veka da povrati teritorije koje je nedavno stekla Rusija, ako ofanziva se nastavlja dosadašnjim tempom.