Ruski patrijarh poručio papskom izaslaniku da njihove crkve treba da rade zajedno na miru

Ruski patrijarh poručio papskom izaslaniku da njihove crkve treba da rade zajedno na miru

Poglavar uticajne ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, rekao je u četvrtak izaslaniku pape Franje da njihove crkve treba da rade zajedno na sprečavanju „negativnog političkog razvoja i služenju cilju mira i pravde”, prenosi Rojters.

Kiril snažno podržava odluku predsednika Vladimira Putina da pošalje trupe u Ukrajinu, dok je Franjo više puta pozivao na prekid sukoba, koji je uništio ukrajinska sela i gradove, izazvao smrt desetina hiljada ljudi i proterao milione iz njihove domove.

„Mislim da danas… crkve mogu svojim zajedničkim naporima da spreče negativan razvoj političkih događaja i služe cilju mira i pravde“, rekao je Kiril izaslaniku, kardinalu Mateu Zupiju.

Veoma je važno da u ovom teškom vremenu hrišćanske zajednice na Istoku i Zapadu učestvuju u ovom procesu pomirenja“, dodao je patrijarh.

Zupi, koji je bio drugog dana svog putovanja u Moskvu, naglasio je da je papa Franja veoma zainteresovan da direktno čuje Kirilove stavove o situaciji u Ukrajini.

Zupi je ranije razgovarao o humanitarnim pitanjima u vezi sa sukobom u Ukrajini i zaštitom ljudskih prava sa komesarom za decu Rusije Marijom Lvovom-Belovom.

Međunarodni krivični sud (MKS) je u martu izdao nalog za hapšenje i Lvove-Belove i predsednika Vladimira Putina, optužujući ih za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine.

Moskva je saopštila da su nalozi pravno nevažeći jer Rusija nije članica MKS. Takođe negira optužbe za kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

Rusija nije krila program u okviru kojeg je u Rusiju dovela hiljade ukrajinske dece, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i dece napuštene u ratnoj zoni.

Zupi je u sredu razgovarao sa jednim od Putinovih savetnika Jurijem Ušakovim, za koje je Vatikan rekao da su prošli dobro.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da Kremlj „veoma ceni napore i inicijative Vatikana da pronađe mirno rešenje za ukrajinsku krizu“.

Naši standardi: principi poverenja Thomson Reuters.