Ukrajina traži poziv NATO-a na samitu u Vilnjusu, poziva na „hrabrost“

Ukrajina traži poziv NATO-a na samitu u Vilnjusu, poziva na „hrabrost“

Ukrajina želi da dobije poziv za početak procesa pridruživanja NATO-u na samitu vojne alijanse sledećeg meseca, a predsednik Volodimir Zelenski neće prisustvovati ako lideri ne pokažu „hrabrost“, rekao je pomoćnik predsednika Ukrajine, prenosi Rojters.

Glavni diplomatski savetnik Ihor Žovkva rekao je Rojtersu da Kijev želi da samit NATO-a od 11. do 12. jula u Viljnusu dostavi odgovor na zahtev za članstvo u NATO koji je Ukrajina podnela 30. septembra prošle godine.

„Ova aplikacija je sada na stolovima lidera NATO saveznika. Samit u Viljnusu bi bio veoma dobar početak da se odgovori na ovu aplikaciju. A pod odgovorom mislimo na poziv za članstvo, što je samo prva faza“, rekao je on. .

Saveznici Kijeva su podeljeni oko toga koliko brzo Ukrajina treba da se pridruži NATO-u, a neke zapadne vlade su oprezne u pogledu bilo kakvog poteza koji bi mogao da dovede alijansu bliže ratu sa Rusijom.

U intervjuu u strogo čuvanoj kancelariji predsednika u ukrajinskoj prestonici, pomoćnik Zelenskog je rekao da je Kijev priznao da ne može da se pridruži 31-članom bloku dok Rusija vodi rat protiv Ukrajine.

„Ono što tražimo je da započnemo proceduru“, rekao je, udarivši u jednom trenutku o sto da bi svoju poentu odveo kući.

Ukrajina je radila prekovremeno iza kulisa kako bi lobirala za napredak. Veruje da njena borba protiv ruske invazije pokazuje da je vredna prijema u NATO, a takođe je pokazala da je već ključni deo transatlantske bezbednosti.

Jedna od podzapleta uoči samita je da li će Zelenski prisustvovati.

Ukrajinski lider je rekao da ne vidi „nema smisla“ da ide na samit ako Kijevu ne bude dat „signal“ na sastanku. Šef njegovog kabineta je ove nedelje rekao da će Zelenski uoči samita odlučiti da li će ići ili ne.

Njegovo odsustvo zasjenilo bi svaku demonstraciju zapadnog jedinstva na samitu. Zapad je uložio ogromne količine vojne i finansijske pomoći kako bi pomogao Ukrajini da se održi protiv ruske invazije punog obima u februaru 2022.

Ali nepojavljivanje bi takođe lišilo rukovodstvo Kijeva dragocenog vremena za suočavanje sa liderima najistaknutijih pristalica Ukrajine.

Konačni ishodi velikih samita su obično proizvod dugotrajnih pregovora i često se finaliziraju neposredno prije zvaničnog početka samita.

„Ako nema rezultata na samitu u Viljnusu, on nema razloga i vremena da ide“, rekao je Žovkva.

Upitan koji je prag da Zelenski prisustvuje, Žovkva je naveo govor u parlamentu u kojem je ukrajinski lider govorio o važnosti hrabrosti u današnjem svetu.

„Predsednik neće putovati… na samit ako lideri budu težili ili će pokazati manjak hrabrosti, dok se Ukrajina sa svom svojom hrabrošću, voljom i snagom i visokim moralom bori protiv ruske agresije“, rekao je on.

Žovkva je ukazao na slučajeve Finske i Švedske koje su se prošle godine prijavile za članstvo. Finska je od tada već postala članica.

„Kada su Finska i Švedska prošle godine podnele zahtev za članstvo, odmah u junu prošle godine saveznici su odgovorili na zahtev… pozivajući ih u članstvo u NATO-u“, rekao je on.

Upitan koliko je Ukrajina sada blizu da dobije poziv, on je rekao: „Bliži smo nego pre pola godine. I još je ostalo još vremena; ostalo je još mnogo vremena u stvarnosti…“