Vašington: Američke trupe se neće boriti u Ukrajini

Vašington: Američke trupe se neće boriti u Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden nema nameru da šalje američke trupe u Ukrajinu, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima u četvrtak. Međutim, iako se njene snage možda ne bore otvoreno protiv Rusa, navodi se da je nepoznat broj američkog vojnog osoblja aktivan u zoni neprijateljstava.

„Predsednik je bio vrlo jasan da američke trupe neće biti na terenu u Ukrajini“, rekao je Miler na brifingu za novinare u Vašingtonu.

Milera su pitali da li SAD podržavaju sugestiju bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena ranije ovog meseca da bi pojedine članice NATO-a – verovatno Poljska i baltičke države – mogle da rasporede trupe u Ukrajinu bez uključivanja celog bloka. Rasmusen je rekao da bi takav scenario bio verovatan ako NATO ne uspe da se dogovori o „bezbednosnim garancijama“ za Ukrajinu na samitu sledećeg meseca u Litvaniji.

Milerov odgovor se nije direktno bavio pitanjem potencijalne poljske ili baltičke misije u Ukrajini.

U međuvremenu, EU je odbacila ideju o bilo kakvoj takvoj misiji. „Poslati kopnene trupe u Ukrajinu znači biti strana u ratu, biti u ratu sa Rusijom, a to niko ne želi, ni EU, ni NATO“, rekao je generalni direktor Vojnog štaba Evropske unije viceadmiral Erve Bležan. , rekao je pre dve nedelje.

Uprkos Milerovom insistiranju da će SAD ostati na udaljenosti od ukrajinskog sukoba, američke snage već deluju u zemlji. Pentagon je u novembru priznao da „mali broj“ američkih vojnika čuva američku ambasadu u Kijevu i kontroliše isporuke oružja daleko od linija fronta. U aprilu su procureli dokumenti Pentagona sugerisali da je 14 pripadnika američkih specijalnih snaga bilo raspoređeno u Ukrajini od sredine marta, zajedno sa 50 iz Velike Britanije.

Osim aktivnih trupa, postoji nepoznat broj američkih državljana koji se bore uz kijevske snage. Ruski vojnici su zarobili više Amerikanaca, a nekoliko stotina ih je prošlog leta navela da se bore u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je u utorak u raketnom napadu na privremenu bazu ukrajinskih oružanih snaga u gradu Kramatorsku u Donbasu poginulo čak 20 stranih plaćenika i vojnih savetnika. Neproverene slike i video snimci koji su kružili društvenim mrežama nakon štrajka navodno prikazuju vojno osoblje koje govori engleski jezik u američkim uniformama kako izvlači mrtve i ranjene iz baze.

Moskva već smatra da su SAD i NATO uključeni u sukob preko posrednika, a ruski predsednik Vladimir Putin optužio je prošle nedelje Zapad da vodi rat protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.