Zelenski i Pens razgovaraju o bezbednosnoj saradnji, članstvu Ukrajine u NATO-u

Zelenski i Pens razgovaraju o bezbednosnoj saradnji, članstvu Ukrajine u NATO-u

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se sa 48. potpredsednikom Sjedinjenih Država Majkom Pensom koji boravi u poseti Kijevu, prenosi Ukrinform.

„Danas je 48. potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens u Kijevu. Razgovarali smo o našoj odbrani, interakciji između naših nacija, bezbednosnoj saradnji i važnosti odlučnosti i sigurnosti partnera u pogledu budućeg članstva Ukrajine u NATO-u“, napisao je Zelenski u Telegramu.

Prema njegovim rečima, podrška Sjedinjenih Država borbi Ukrajine za slobodu je od vitalnog značaja.

„Podrška svih Amerikanaca, svake američke porodice, svih grupa civilnog društva, Kongresa – obe stranke, oba doma, i naravno podrška predsednika Džoa Bajdena. Zahvalan sam na ovoj podršci“, istakao je predsednik Zelenski.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Ukrajine, šef države je naglasio da su SAD pružile Ukrajini ne samo oružje, već i finansijsku, humanitarnu i političku podršku.

„Cenimo što su obe glavne američke stranke, republikanska i demokratska, ostale ujedinjene u podršci Ukrajini. I, naravno, osećamo snažnu podršku naroda Sjedinjenih Država“, rekao je Zelenski.

S tim u vezi, predsednik Ukrajine je zahvalio Sjedinjenim Državama na nedavnim paketima pomoći u odbrani u vrednosti od 2,1 milijardu dolara i 500 miliona dolara, dodeljenim 6. i 27. juna, respektivno, i naglasio ukupan iznos podrške bez presedana, koji je od tada dostigao 43,1 milijardu dolara. februar 2022.

Šef države je takođe izrazio zahvalnost na glasnom glasu Majka Pensa u podršci Ukrajini u Republikanskoj partiji SAD.

Predsednik Zelenski je upoznao bivšeg potpredsednika SAD sa situacijom na bojnom polju i podelio ukrajinsku procenu nedavnih događaja u Rusiji i kako će oni uticati na bezbednost u regionu. U tom kontekstu, šef države je istakao primarni značaj nastavka i jačanja odbrambene pomoći Ukrajini od partnera, uključujući artiljeriju i oružje dugog dometa. Zelenski je istakao važnost što brže obuke ukrajinskih pilota i obezbeđivanja Ukrajini borbenih aviona F-16.

Pored toga, predsednik Ukrajine je podelio svoja očekivanja od samita NATO-a u Viljnusu. Zelenski je napomenuo da bi partneri trebalo da pokažu odlučnost i da Ukrajini daju sigurnost u njeno buduće članstvo.

„To je ono što će motivisati naše ljude. I ovo je takođe oružje, ali političko. Možda je čak i moćniji od projektila. Za to moramo da vidimo svoju budućnost u NATO-u“, rekao je predsednik Zelenski.

Osim toga, Zelenski je rekao Pensu o humanitarnoj situaciji na jugu Ukrajine, nakon što je Rusija digla u vazduh branu hidroelektrane Kahovka (HE). S tim u vezi, predsednik Ukrajine je zahvalio američkim dobrotvornim organizacijama koje pomažu u snabdevanju pijaćom vodom područja pogođenih ovim zločinom.