Upotreba benzodiazepina povezana sa povredom mozga, gubitkom posla i samoubistvom

Upotreba benzodiazepina povezana sa povredom mozga, gubitkom posla i samoubistvom

Upotreba i prekid benzodiazepina povezani su sa povredom nervnog sistema i negativnim životnim efektima koji se nastavljaju nakon prekida, prema novoj studiji istraživača sa medicinskog kampusa Univerziteta Kolorado Anschutz.

Studija je objavljena danas u časopisu PLOS ONE.

„Uprkos činjenici da su benzodiazepini bili široko propisivani decenijama, ovo istraživanje predstavlja značajne nove dokaze da podskup pacijenata doživljava dugoročne neurološke komplikacije“, rekao je Aleksis Ritvo, doktor medicine, doktor medicine, docent psihijatrije na Univerzitetu Kolorado Medicinski fakultet i medicinski direktor neprofitne Alijanse za najbolje prakse benzodiazepina. „Ovo bi trebalo da promeni način na koji razmišljamo o benzodiazepinima i kako su propisani.“

„Pacijenti prijavljuju dugoročne efekte benzodiazepina više od 60 godina. Ja sam jedan od tih pacijenata. Iako sam uzimao lekove kako je propisano, i dalje osećam simptome na dnevnoj bazi nakon četiri godine bez benzodiazepina. Naša anketa i novi termin BIND daje glas iskustvu pacijenata i ukazuje na potrebu za daljim istraživanjima“, rekla je dr Kristi Haf, jedan od koautora rada i kardiolog i direktor Benzodiazepinske informacione koalicije.

Istraživanje je bilo zajednički napor između CU Anschutz, Vanderbilt univerzitetskog medicinskog centra i nekoliko organizacija za zastupanje predvođenih pacijentima koje edukuju o štetnosti benzodiazepina. Nekoliko članova istraživačkog tima imalo je iskustvo sa benzodiazepinima, što je dovelo do pitanja ankete.

Simptomi su bili dugotrajni, sa 76,6% svih potvrdnih odgovora na pitanja o simptomima koji su naveli da je trajanje bilo meseci ili više od godinu dana. Sledećih deset simptoma je trajalo godinu dana kod više od polovine ispitanika: slaba energija, poteškoće sa fokusiranjem, gubitak pamćenja, anksioznost, nesanica, osetljivost na svetlost i zvukove, problemi sa varenjem, simptomi izazvani hranom i pićem, slabost mišića i bol u telu.

Posebno alarmantno, ovi simptomi su često prijavljeni kao novi i različiti od simptoma za koje su benzodiazepini prvobitno bili propisani. Pored toga, većina ispitanika je prijavila produžene negativne uticaje na život u svim oblastima, kao što su značajno narušeni odnosi, gubitak posla i povećani medicinski troškovi. Značajno je da je 54,4% ispitanika prijavilo samoubilačke misli ili pokušaj samoubistva.

Smatra se da je BIND rezultat promena u mozgu koje su rezultat izlaganja benzodiazepinima. Opšti pregled literature sugeriše da se javlja kod otprilike jednog od pet dugotrajnih korisnika. Faktori rizika za BIND nisu poznati i potrebno je više istraživanja da bi se dalje definisalo stanje, zajedno sa opcijama lečenja.

Prethodne studije su opisivale ovu povredu različitim terminologijama, od kojih je možda najpoznatija dugotrajno povlačenje. Kao deo studije, naučni odbor za pregled objedinio je ova imena pod terminom neurološka disfunkcija izazvana benzodiazepinima (BIND) da bi preciznije opisao stanje.

Da bi bolje okarakterisali BIND, Ritvo i kolege su analizirali podatke iz ankete iz 2022., objavljene u Therapeutic Advances in Psichopharmacologi, sadašnjih i bivših korisnika benzodiazepina koji su pitali o njihovim simptomima i štetnim životnim efektima koji se pripisuju upotrebi benzodiazepina.

Istraživanje 1.207 korisnika benzodiazepina iz grupa za podršku benzodiazepinima, zajedno sa zdravstvenim i vellness sajtovima, najveće je te vrste. Ispitanici su uključivali one koji su uzimali benzodiazepine (63,2%), u procesu smanjivanja (24,4%) ili potpuno obustavljene (11,3%). Skoro svi ispitanici su imali recept za benzodiazepine (98,6%), a 91% ih je uzimalo uglavnom onako kako je propisano.