Nova tehnologija poboljšava pouzdanost merenja emisije metana sa pirinčanih polja

Nova tehnologija poboljšava pouzdanost merenja emisije metana sa pirinčanih polja

Zajednički istraživački tim dr Namgu Kanga iz Korejskog istraživačkog instituta za standarde i nauku (KRISS) i dr Minseoka Kanga iz Nacionalnog centra za agrometeorologiju (NCAM) razvio je novu tehnologiju koja poboljšava pouzdanost merenja emisije metana sa pirinčanih polja. Izvještavaju o svom radu u Poljoprivrednoj i šumskoj meteorologiji.

Metan je gas staklene bašte sa 25 puta većim efektom staklene bašte po jedinici materijala u poređenju sa ugljen-dioksidom. Pošto metan čini oko 30% emisija gasova staklene bašte u domaćem poljoprivrednom sektoru, tačno merenje emisije metana iz pirinčanog polja je od suštinskog značaja za uspostavljanje efikasne politike kao odgovor na klimatske promene.

Najrasprostranjenija metoda u svetu za merenje emisije metana iz pirinčanog polja je komorna metoda. Ova metoda podrazumeva postavljanje komora u obliku kutije u pravilnim intervalima na tlu i izračunavanje količine prikupljenog metana po jedinici površine i vremenu. Međutim, nivoi emisija mogu biti izobličeni, jer kontinuirano praćenje nije moguće, a rezultati su ograničeni na zatvorena područja unutar komora.

Metoda vrtložne kovarijance, koja se bavi ograničenjima metode komore, omogućava kontinuirano merenje emisija metana iz pirinčanog polja na otvorenim i širokim prostorima. Problem je u tome što, iako na rezultate merenja može uticati visina instalirane merne opreme u zavisnosti od uslova tla, srodna istraživanja i smernice nisu dovoljni. Zbog toga se i dalje koristi komorska metoda za izračunavanje emisionih faktora specifičnih za zemlju za upis u bazu podataka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC).

Koristeći podatke o vrtložnoj kovarijansi prikupljene sa pirinčanog polja u Čeorvonu, provincija Gangvon-do 2020. i 2021. godine, zajednički istraživački tim KRISS-NCAM je po prvi put identifikovao razliku u rezultatima merenja usled promena visine posmatranja i predložio metod za korekciju .

Osnova ovog dostignuća je tehnologija korišćenja referentnog gasa metana koju je razvio KRISS za preciznu kalibraciju i metode komore i metode kovarijanse. Ovo je prvo istraživanje na koje je primenjen međunarodno priznati standard za merenje emisije metana iz pirinčanog polja.

Rezultati se mogu primeniti za verifikaciju podataka o nacionalnim emisijama gasova staklene bašte i povećanje pouzdanosti podataka kroz međusobno poređenje metode komore i metode vrtložne kovarijance. Pored toga, može doprineti poboljšanju tačnosti merenja i integraciji podataka u različite mreže za posmatranje gasova staklene bašte širom sveta.

Dr Namgoo Kang, vođa tima istraživačkog tima za mjernu instrumentaciju i verifikaciju podataka i profesor smjera za precizna mjerenja na Univerzitetu nauke i tehnologije, rekao je: „Metoda vrtložne kovarijanse je osnovna strateška tehnologija koja će se uspostaviti kao globalna standardna tehnologija koja dopunjuje metodu komore. Naši rezultati će doprineti uspostavljanju i primeni planova za postizanje neutralnosti ugljenika u poljoprivredi, šumarstvu i stočarskoj industriji na nacionalnom nivou do 2050. godine.“

Zajednički istraživački tim planira da nastavi svoja istraživanja, fokusirajući se na potencijal metode vrtložne kovarijance u šumarstvu, hortikulturi i stočarskoj industriji. Konkretno, oni će razviti prilagođenu tehnologiju upravljanja kvalitetom za pametnu poljoprivredu kako bi omogućili precizno praćenje gasova staklene bašte.