Britanski sud će odlučiti da li je plan preseljenja tražilaca azila u Ruandu zakonit

Britanski sud će odlučiti da li je plan preseljenja tražilaca azila u Ruandu zakonit

Apelacioni sud u Londonu doneće odluku u četvrtak da li je britanski plan za deportaciju tražilaca azila u Ruandu zakonit, u presudi koja bi mogla da učini ili prekrši obećanje premijera Rišija Sunaka da spreči migrante da pristižu čamcima, piše Rojters.

Prema sporazumu postignutom prošle godine, britanska vlada planira da pošalje desetine hiljada tražilaca azila koji stignu na njene obale više od 6.400 kilometara u tu istočnoafričku zemlju.

Prvi planirani let za deportaciju blokiran je pre godinu dana presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u poslednjem trenutku, koji je uveo zabranu kojom se sprečavaju bilo kakve deportacije do okončanja sudskog postupka u Britaniji.

U decembru je Visoki sud u Londonu presudio da je politika zakonita, ali tu odluku osporavaju tražioci azila iz nekoliko zemalja zajedno sa organizacijama za ljudska prava.

Apelacioni sud bi trebalo da donese presudu oko 09:00 GMT.

Pobeda za vladu neće značiti trenutne bekstvo jer može biti još jedna sudska žalba, a zabrana Evropskog suda za ljudska prava sprečava bilo kakve deportacije do tri nedelje nakon završetka britanskog sudskog postupka.

Ako sudije odluče da je plan zakonit, vladin zvaničnik je rekao da bi letovi mogli da počnu kasnije ove godine ako sudovi odbiju sve zahteve za dalje pravne sporove.

Sunak vidi plan deportacije kao centralnu ulogu u odvraćanju tražilaca azila koji dolaze iz Evrope.

On je „zaustavi čamce“ postavio jedan od pet prioriteta i nada se da bi pad broja dolazaka mogao pomoći njegovoj Konzervativnoj partiji da ostvari neočekivanu pobedu na sledećim nacionalnim izborima.

Portparol Sunaka nije želeo da komentariše kada bi letovi mogli da počnu.

Slanje svakog tražioca azila u Ruandu koštaće u proseku 169.000 funti (213.450 dolara), saopštila je vlada ove nedelje u prvoj detaljnoj ekonomskoj proceni politike.

Glavna opoziciona Laburistička partija procenu je nazvala „potpunom šalom“, a Škotska nacionalna partija optužila je vladu da je potrošila „astronomsku“ sumu na deportacije dok nije pomogla Britancima oko rastućih troškova hipoteka i računa za hranu.

Politika deportacije je labavo zasnovana na australskom programu slanja migranata u Papuu Novu Gvineju i Nauru na obradu.

Protivnici zakona kažu da je politika vlade usmerena na podsticanje političke podrške i da neće rešiti suštinska pitanja.

Tamo kažu da trenutno ne postoje legalni putevi za većinu tražilaca azila koji beže od rata ili progona da podnesu zahtev za status izbeglice kako bi ušli u Britaniju, tako da mnogi vide opasne male brodske prelaze kao jedinu opciju.

Prošle godine je rekordnih 45.755 ljudi došlo u Britaniju malim čamcima preko Lamanša, uglavnom iz Francuske. Preko 11.000 ih je stiglo do sada ove godine, što je slična stopa kao u prvoj polovini 2022.