SAD očekuju veću saradnju sa Indijom u Južnom kineskom moru

SAD očekuju veću saradnju sa Indijom u Južnom kineskom moru

Sjedinjene Države očekuju veće partnerstvo sa Indijom u Južnom kineskom moru, gde je Kina bila u centru brojnih teritorijalnih sporova sa zemljama regiona, izjavio je u sredu najviši američki diplomata za istočnu Aziju.

Sjedinjene Države i Indija proglasile su se prošle nedelje „među najbližim partnerima na svetu” tokom državne posete Vašingtonu indijskog premijera Narendre Modija i naglasile poštovanje međunarodnog prava u rešavanju izazova poretku zasnovanom na pomorskim pravilima, uključujući i Južno kinesko more.

SAD su uočile „jasan i uzlazni trend“ kineske „prinude“ u spornim vodama, rekao je Danijel Kritenbrink za vašingtonski centar za strateške i međunarodne studije.

Upitan da li će Indija imati sve veću ulogu u Južnom kineskom moru i veću saradnju sa SAD tamo, Kritenbrink je rekao „Da“, dodajući da će biti veće saradnje između grupe regionalnih sila – SAD, Indije, Japana i Australije – poznat kao Kuad.

On je rekao da je fokus SAD u regionu bio na izgradnji kapaciteta saveznika, partnera i prijatelja koji dele viziju za miran i stabilan svet.

„Pozdravljaćemo saradnju sa bilo kojom zemljom koja prihvati tu viziju. To naravno uključuje Indiju“, rekao je Kritenbrink.

„Velike zemlje ne bi trebalo da maltretiraju manje“, dodao je on, misleći na sporove Kine sa drugim podnosiocima zahteva u Južnom kineskom moru.

Tenzije su visoke u spornim delovima mora, jednom od najvažnijih svetskih trgovačkih puteva i kanalu za više od 3 triliona dolara godišnje brodske trgovine.

Kina tvrdi da je skoro čitavo more svoju teritoriju i kaže da sporove treba prepustiti zemljama u regionu da ih rešavaju bez spoljnog mešanja.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je da pozicija Pekinga u Južnom kineskom moru ima solidnu istorijsku i pravnu osnovu, dok SAD nisu strana u sporovima i ne bi trebalo da vode vojne operacije u toj oblasti.

„Ako je SAD zaista stalo do stabilnosti Južnog kineskog mora i žele da izbegnu nesreće, mislim da treba da zaustave izviđačke operacije protiv Kine“, rekao je Liu Penđu na brifingu za novinare.

Sjedinjene Države su nastojale da ožive direktan vojni kontakt sa Kinom kako bi izbegle nesporazume koji bi mogli da dovedu do nenamernog sukoba, ali Kina se tome odupirala.

Iako ne podnosilac zahteva u Južnom kineskom moru, Indija je poslednjih godina pojačala bezbednosne veze u regionu, signalizirajući svoju nameru da igra veću ulogu u naporima da se suprotstavi Kini.

Indijska mornarica saopštila je u sredu da šalje aktivnu raketnu korvetu Vijetnamu na poklon, prvi ratni brod koji je dala nekoj zemlji.

Kritenbrink je prošlog meseca pomenuo „nebezbedne manevre“ kineskih brodova unutar ekskluzivne ekonomske zone Vijetnama, posebno u vodama oko naftnih i gasnih instalacija.

„(Kine) provokativno ponašanje pogoršava rizike za preduzeća, efektivno potiskujući konkurenciju i utirući put NR Kini da pogura zajednički razvojni sporazum sa svojim državnim firmama“, rekao je on.