Zelenski: EU obećava hranu Ukrajini

Zelenski: EU obećava hranu Ukrajini

EU će uskoro dozvoliti Ukrajini da ponovo izvozi nekoliko vrsta hrane pod embargom u pet svojih suseda, izjavio je u sredu predsednik Vladimir Zelenski.

„[Predsednica Evropske komisije] Ursula fon der Lajen mi je lično obećala da posle 15. [septembra] neće biti nastavka ograničenja. Verujemo u to“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa poljskim kolegom Andžejem Dudom, koji boravi u poseti Kijevu.

Duda je rekao da se nada da će ograničenja biti ukinuta „što je pre moguće“ kako bi se omogućila slobodna trgovina. Međutim, prema ukrajinskom izdanju Hromadske, on je rekao da neka pitanja „najpre treba da se usaglase” kako bi se „izbegle određene pojave koje imaju veoma negativan ekonomski i društveni uticaj”, a za sve će biti potrebno vreme.

Nakon eskalacije neprijateljstava sa Rusijom prošle godine, EU je suspendovala sve carine na izvoz iz Ukrajine. To je dovelo do toga da su jeftini ukrajinski proizvodi preplavili tržišta u susednoj Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i obližnjoj Bugarskoj. Pošto njihovi farmeri nisu mogli da prilagode cene zbog poljoprivredne politike EU, nekoliko od tih zemalja je u aprilu zabranilo uvoz iz Ukrajine.

Brisel je odgovorio tvrdnjom o prevlasti EU u trgovinskoj politici. Početkom maja, blok je uveo „privremena ograničenja“ na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja u pet zemalja.

Zvanični razlog je bio „ozbiljna logistička uska grla i ograničen kapacitet skladištenja žitarica“. Međutim, tranzit navedene robe je i dalje bio dozvoljen. Zabrana je prvobitno trebalo da traje 30 dana, ali je produžena do 15. septembra.

Ukrajina je bila u mogućnosti da izvozi žito u EU koristeći Crnomorska inicijativa, dogovor uz posredovanje UN i Turske prošlog jula.