Proizvođač čipova Micron nadmašuje procene prihoda

Proizvođač čipova Micron nadmašuje procene prihoda

Micron Technology nadmašila je u sredu procene analitičara o prihodima u trećem kvartalu, vođeni potražnjom za memorijskim čipovima iz brzorastućeg sektora veštačke inteligencije.

Akcije kompanije dobile su oko 5% u trgovanju nakon zvona.

Rastuća potražnja iz generativnog sektora veštačke inteligencije, koja je privukla povećanu pažnju investitora nakon viralne popularnosti OpenAI-ovog ChatGPT-a, pomogla je da se podstakne prodaja usred slabosti na tradicionalnim tržištima pametnih telefona i računara Micron.

Proliferacija generativne veštačke inteligencije verovatno će podstaći skok u potražnji za podacima za napajanje velikih jezičkih modela i mogla bi povećati potrebu za više čipova za skladištenje podataka, kažu analitičari.

Kompanija je prijavila prihod od 3,75 milijardi dolara za kvartal završen 31. maja, u poređenju sa procenama od 3,65 milijardi dolara, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Micron je prognozirao prihod za četvrti kvartal od 3,9 milijardi dolara plus ili minus 200 miliona dolara za kvartal koji se završava 31. avgusta, uglavnom u skladu sa očekivanjima.

Kompanija, koja proizvodi DRAM i NAND fleš memorijske čipove, prijavila je neto gubitak od 1,9 milijardi dolara, u poređenju sa profitom od 2,63 milijarde dolara godinu dana ranije.