Švajcarska se pridružila sankcijama zbog destabilizacije Moldavije

Švajcarska se pridružila sankcijama zbog destabilizacije Moldavije

Savezni savet Švajcarske odlučio je u sredu da uvede ciljane sankcije u vezi sa situacijom u Moldaviji, pridruživši se odgovarajućoj odluci Evropske unije na zahtev moldavske strane.

Ovo se navodi u saopštenju švajcarskih vlasti koje citira „Evropska istina“.

Švajcarska, u skladu sa odlukom, uvodi finansijske sankcije i ograničenje ulaska od pet osoba. Među njima su „biznismeni i političari koji su bili uključeni u akcije koje podrivaju suverenitet i nezavisnost Moldavije“.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i ekonomskih sredstava ovih lica, kao i zabranu njihovog ulaska u Švajcarsku i tranzita kroz nju.

„One su namenjene da budu reakcija na sve veći broj nasrtaja na demokratiju, vladavinu prava, stabilnost i bezbednost zemlje, kao i da istaknu odlučnost Saveznog saveta u borbi protiv destabilizacije situacije. u Moldaviji“, ističe se u saopštenju.

Podsetimo, Savet Evropske unije je 30. maja prvi put usvojio uredbu o uvođenju sankcija u okviru novog režima sankcija za destabilizaciju Moldavije.

Odbegli moldavski oligarsi Volodimir Plahotnjuk i Ilan Šor, najviši zamenik stranke Šor Marina Tauber, kao i bivši zamenik načelnika Generalnog inspektorata policije Georgij Kavkaljuk, za kojim tragaju u Moldaviji, i ruski biznismen Igor Čajka su kažnjeni. od strane EU.

Kasnije su se sankcijama za destabilizaciju Moldavije pridružile Kanada i Norveška.